Alkohol og blackout

Spørsmål

Når jeg har drukket moderate mengder alkohol har jeg en tendens til å miste hukommelsen. Sist dette hendte har jeg black out fra 23.30 til jeg kom hjem rundt 05.00. Jeg vet ikke hva som har hendt i mellomtiden og det er meget skremmende.

Dette skjer ikke hver gang og jeg vil gjerne vite hva som forårsaker dette og om det er noe jeg kan gjøre for å unngå at dette skjer (annet enn å drikke mindre, selvfølgelig).

Kvinne, 30 år

Svar

Hei!

Det er ruseffekten av alkohol som gir deg blackout, for ås i det litt brutalt så er det alkoholen som påvirker dine sanser og intellektuelle funksjoner slik at du får blackout.

Faren for at dette skal skje er direkte avhengig av promillen du oppnår, og selv om du mener du har drukket moderate mengder alkohol så er det tydeligvis for mye.

Blackout er skremmende og er et tegn på at du er i grensesonen med tanke på alkoholinntak. Under en slik episode har du ikke kontroll på hva du sier og gjør, sansene og evnene dine er betydelig svekket. Faren for å skade seg, gjøre eller si ting du vil angre på er betydelig. Dessuten er slik fyll svært skadelig for hjernen og kroppen.

Når du er ute og drikker er det smart å drikke mye vann parallellt med alkoholinntaket. Pass på at du har litt mat i magen når du går på byen, gjør avtaler med venninner om at dere skal passe på hverandre. En god regel kan være å slutte å drikke alkohol etter midnatt. Sprit og drikker med høyt alkoholinnhold påvirker selvfølgelig promillen mer enn øl og vin.

Alkohol nytt med måte er for de fleste en hyggelig opplevelse. Overdriver man bruken er det skadelig, noe du kan lese mer om under linken over til høyre.