I 2014 ble det totalt solgt 6,06 liter ren alkohol per innbygger i Norge, noe som var en nedgang på 2,6 prosent fra året før.
Det viser tall fra Statistisk sentralbyrå.
Totalt ble det kjøpt 324 000 færre liter alkohol i 2014 enn året før, som tilsvarer en nedgang på vel 80 000 liter brennevin, 44 000 liter vin og 718 000 liter øl.
LES OGSÅ: Er et daglig alkoholinntak skadelig?
Nye taxfree-regler påvirker tallene
Til tross for nedgang i alkoholsalget, er det likevel liten grunn til å tro at alkoholforbruket har gått ned.
– Om alkoholforbruket stagnerer eller går ned, er det gode nyheter for folkehelsen. Men disse tallene viser bare omsetningen i Norge, og siden det ble innført nye taxfree-regler i fjor sommer, er det grunn til å tro at dette er noe av forklaringen på nedgangen, sier Kari Randen, daglig leder i AV-OG-TIL, til Lommelegen.
Fra 1. juli 2014 ble det nemlig en endring i de toll- og avgiftsfrie kvotene:
- Hvis du ikke benytter tobakkskvoten, kan du ha med deg 1,5 liter øl, rusbrus eller vin ekstra.
- Det er kun anledning til å bytte hele tobakkskvoten med alkohol.
- Alkoholkvoten kan ikke byttes i tobakk.
Eksempler på avgiftsfrie kvoter uten tobakk:
- 1 liter brennevin, 3 liter vin (4 flasker) og 2 liter øl (6 x 0,33).
4,5 liter vin (6 flasker) og 2 liter øl (6 x 0,33).
6,5 liter øl (19 x 0,33)
LES OGSÅ: Barneønske, men drikker alkohol av og til
Reiser mer enn før og handler mer på taxfree
– Vi reiser mer og mer, og handler dermed mer på taxfree, særlig ved ankomst på norske lufthavner, forklarer Daniel Bergsvik, som jobber med taxfree-omsetning i SIRUS, til Lommelegen.
Nedgangen i den registrerte omsetningen som SSB-rapporterer, fanger nemlig ikke opp taxfree, handel i utlandet, smugling og hjemmebrent.
– Legges den uregistrerte omsetningen på toppen av den registrerte, kan vi ikke lenger si at vi har en nedgang. Det er mer riktig å si at vi observerer en utflating av alkoholsalget siden 2008, da det var på et historisk sett høyt nivå, påpeker Bergsvik.
LES OGSÅ: Kaster opp etter litt alkohol
Bytter ut kaffe med vin
Alkohol har blitt en større del av nordmenns hverdag, ifølge Randen i AV-OG-TIL.
– Mange har byttet ut den tradisjonelle kaffekoppen med vinglasset, og resultatet er at vi drikker oftere enn før. Denne drikkingen kommer i tillegg til den tradisjonelle helgefylla. Så om vi ser dette over tid, har nordmenns alkoholforbruk økt kraftig, opplyser hun.
LES OGSÅ: Alkohol og amming
Tror det er sunt å drikke vin
Undersøkelser Ipsos MMI har gjort for AV-OG-TIL viser at mange tror det er sunt å drikke litt vin hver dag.
– Men ser man på summen av positive og negative virkninger alkohol har, bør vi gjøre andre ting enn å drikke alkohol for å holde oss sunne. Nå viser en ny britisk studie at de positive virkningene av alkoholbruk, som mange gjerne refererer til, er sterkt overdrevet, forklarer Randen.
Hun forteller at det er forsket mye på hvordan alkohol påvirker fysisk og mental helse, og medisinsk forskning finner stadig flere sammenhenger mellom alkoholbruk og ulike alvorlige sykdommer.
– Det kan være mange grunner til at man velger å drikke alkohol, men at det er godt for helsen, bør altså ikke være en av dem, sier Randen.
LES OGSÅ: Intoleranse mot alkohol?
Så lite alkohol bør du drikke
Ifølge Verdens Helseorganisasjons anbefalinger, bør ikke kvinner drikke mer enn 14 alkoholenheter i uken, mens menn bør ikke overskride 21 alkoholenheter.
En alkoholenhet tilsvarer 15 ml ren alkohol, eller i vekt 12,8 gram alkohol.
Kort fortalt, vil en flaskeøl på 0,33 liter med alkoholprosent på 4,5, tilsvare én enhet. En halvliter øl med samme alkoholprosent, tilsvarer 1,52 enheter.
Et glass vin (1,5 dl) med 12 prosent alkohol, utgjør én enhet.
Jo høyere alkoholprosent, desto høyere alkoholenhet blir det. Og størrelsen på vinglasset har også noe å si.
- Har du et spørsmål? Send inn ditt spørsmål til Brynjulf Barexstein, allmennlege og sjefsvarlege på Lommelegen.