Bakrus etter alkohol kan være svært ubehagelig, og til og med være til hinder for arbeid og konsentrasjon. Det kjennetegnes blant annet av hodepine, kvalme, tørste, angst og uro, uvelhet, og hjertebank.
Mange fysiologiske prosesser er involvert, og fenomenet er ikke fullt ut vitenskapelig beskrevet.
Oppsummert regnes det egentlig som en alkoholabstinens i hjernen. Det bekreftes også av det faktum at det eneste som virkelig er effektivt mot bakrus, er mer alkohol, altså å «reparere». Det bør man imidlertid sterkt fraråde, da slik adferd gir vesentlig økt fare for avhengighet.
Kjerringrådene mot bakrus er tallrike og like gamle som alkoholen selv. Det de alle har felles, er at det ikke finnes noen dokumentasjon på at de faktisk virker.

Faktasjekk: Hjelper allergimedisin mot fyllesyke?

Vitenskapens råd mot fyllesyke
Her er en del av de mange uvirksomme rådene:
Allergitabletter
Allergitabletter har ingen effekt, med mindre man er allergisk mot innholdsstoffer i det man har drukket.
Svette ut alkoholen
Myten sier at en kan «svette ut» alkoholen, men det er ikke korrekt. En forbrenner alkohol i et konstant tempo 0,15 promille uansett hva man gjør og hvor man oppholder seg. Derfor hjelper hverken i badstu eller trening.
Kaffe og Cola
Kaffe og Cola har ingen effekt, og kan faktisk forverre uro, hjertebank og angst.
B-vitaminer og gjærekstrakt
B-vitaminer eller gjærekstrakt hjelper ikke. Myten om at det kan hjelpe, kommer kanskje av at b-vitaminet Tiamin brukes ved medisinsk behandling av alvorlig alkoholabstinens.
Salt
Noen tenker at salt hjelper ved å binde vann i kroppen, og at det er nyttig siden alkohol er vanndrivende. Det har imidlertid ingen effekt, og kan naturligvis forverre kvalme.

Blir du mer fyllesyk når du blir eldre?

Seks tegn på at du er avhengig av alkohol
Melk
Melk har ingen dokumentert effekt.
Fruktsukker
Fruktsukker kan øke hastigheten på alkoholforbrenningen, men reduserer ikke plagene dagen derpå i seg selv. Forøvrig frarådes det også, da det forbrennes i leveren akkurat som alkohol, og kan gi en økt belastning på leveren.
Vann
Vann hjelper mot tørste, om alkoholinntaket har ført til at man har blitt dehydrert, men et stort vanninntak dagen derpå har ingen effekt mot fyllesyke.
Det er imidlertid et godt råd å drikke ett glass vann for hver enhet alkohol mens en inntar alkohol, da det motvirker dehydrering, og det kan også hindre en i bli for beruset, ved at det tar tid å drikke vann, slik at totalinntaket blir lavere.
Dette hjelper!
Det eneste som faktisk virker mot «tømmermenn», er et lavere alkoholinntak.

Symptomer på for høyt alkoholforbruk
