Hvorfor blir noen alkoholikere?

I vår kultur drikkes det alkohol i mange sammenhenger. De fleste mennesker er likevel ikke alkoholikere. Hvorfor blir noen avhengige av alkohol?

ALKOHOLIKER: Arv, personlighet og spesielt press kan være årsaker til at noen lettere blir alkoholikere. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
ALKOHOLIKER: Arv, personlighet og spesielt press kan være årsaker til at noen lettere blir alkoholikere. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Hva er alkoholisme?

En person som er avhengig av alkohol vil etter hvert få psykiske og fysiske skader fordi han drikker så mye. Når noen har fått slike skader, kalles de alkoholikere. Vi sier at de lider av alkoholisme.

LES OGSÅ: Dette skjer med kroppen ved promille

Årsaker til alkoholisme

Øl, vin og brennevin inneholder alkohol. I vår kultur drikkes det alkohol i mange sammenhenger, for eksempel på restauranter og på fester. De fleste mennesker er likevel ikke alkoholikere. Hvorfor blir noen avhengige?

Nokså mange alkoholikere har foreldre eller nære slektninger som også er alkoholikere. Derfor er det gjort undersøkelser for å finne ut om alkoholisme kan være arvelig. Forskere har snakket med voksne som ble adoptert bort like etter fødselen fordi moren eller faren led av alkoholisme. De kom til familier der ingen hadde denne lidelsen. Noen flere av disse ble alkoholikere enn det som er vanlig. Sjansen for at et barn av en alkoholiker selv skal bli det er likevel liten. Det er fordi sjansen for å bli alkoholiker er liten i det hele tatt, selv om den øker litt på grunn av arv. Noen tror at det som arves er hvordan hjernen reagerer på alkohol.

Andre tror at det er en spesiell personlighet som arves. Noen alkoholikere er utrygge, noen har liten selvtillit, og har hatt det helt fra de var barn. Andre igjen er veldig følsomme og har spesielle begavelser. Mange kunstnere har for eksempel hatt store alkoholproblemer.

Noen av dem som blir alkoholikere har opplevd vonde ting. Mennesker som har vært under langvarig press, for eksempel i krig, kan bli alkoholikere etterpå.

Personer som bor alene, for eksempel etter at de har blitt enke eller enkemann, kan begynne å drikke mer alkohol fordi de er ensomme og savner ektefellen sin.

Arv, personlighet og spesielt press kan være årsaker til at noen lettere blir alkoholikere. Men ingen blir alkoholiker uten å drikke alkohol! Man må drikke en del øl, vin eller brennvin for å bli avhengig. Hvis man vanker i miljøer hvor det drikkes mye, er fristelsene og farene større.

En tenåring blir lettere hektet på alkohol enn en voksen. Jenter tåler mindre alkohol enn gutter, både for å bli berusede og for å bli avhengige. Det kommer av at jenter har mindre av de stoffene som er viktig for at kroppen skal kvitte seg med alkoholen.

LES OGSÅ: Asian flush - blir du rød av å drikke alkohol?

HVA ER ALKOHOLISME: En person kan ha genetisk risiko for å bli alkoholiker. Miljøet har også stor betydning. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
HVA ER ALKOHOLISME: En person kan ha genetisk risiko for å bli alkoholiker. Miljøet har også stor betydning. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Veien mot alkoholisme

Det tar en stund å bli avhengig av alkohol. Den som er i ferd med å bli avhengig, vil som regel ikke innrømme det selv. Hvordan kan man vite om en person er i ferd med å bli avhengig? Til å begynne med har personen stadig lyst på alkohol. Da er det ikke smaken av øl han har lyst på, men virkningen av alkoholen som er i ølet.

Noen føler at det er blitt nødvendig å drikke for at de ikke skal være sjenerte. Hvis de ikke er berusede, kan de ikke slappe av og hygge seg sammen med andre. Etter hvert kretser tankene mye rundt alkohol og rus. Å drikke alkohol blir høydepunktet i livet, alkoholen kommer først og alt annet blir mindre viktig. Over kort eller lang tid drikker personen mer og mer. Plutselig er det ikke så lett å la være lenger, da blir han urolig og nervøs. Uroen blir borte ved å drikke alkohol på nytt. Når trangen etter alkohol er der hele tiden, har han blitt avhengig.

LES OGSÅ: Så lite alkohol bør du drikke

LES OGSÅ: Virker allergimedisin mot fyllesyke?

KULTUR OG ALKOHOL:  I vår kultur drikkes det ofte alkohol i mange sammenhenger, for eksempel på restauranter og på fester. Det er likevel få som blir alkoholikere. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
KULTUR OG ALKOHOL: I vår kultur drikkes det ofte alkohol i mange sammenhenger, for eksempel på restauranter og på fester. Det er likevel få som blir alkoholikere. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Kan en alkoholiker bli bra?

En alkoholiker som vil slutte å drikke må først innrømme at han er avhengig av alkohol. Deretter må han ha en sterk vilje til å slutte å drikke. Mange som vil slutte, ønsker samtidig å fortsette å drikke litt til fest, og når det er noe å feire. Det er veldig vanskelig. De fleste som klarer å bli kvitt alkoholproblemet sitt, blir helt avholdende. De drikker overhodet ikke alkohol, ikke lettøl engang. Under avvenningen - og senere - trenger alkoholikeren sterk støtte. Mange drar på kuropphold, går i psykoterapi, oppsøker en menighet, eller får støtte hos tidligere alkoholikere.

En alkoholmisbruker som er tørrlagt, må resten av livet passe på at han ikke begynner å drikke igjen.

LES OGSÅ: Kan man drikke alkohol når man går på penicilin eller antibiotika?

Sykdommer som følger gjentatte alkoholinntak

Ifølge Fhi.no vil et langvarig høyt alkoholforbruk øke risikoen for for enkelte kreftformer, hjerte- og karsykdommer, psykiske lidelser, leverskader og selvmord og selvmordsforsøk. Risikoen for ulykkes- og voldsskader øker også i forbindelse med beruselse.

Høyt forbruk over tid øker risikoen.

Alkoholinntak kan påvirke nivået av flere hormoner: Mengden antidiuretisk hormon vil gå ned, slik at urinproduksjonen øker. Produksjonen av mannlig kjønnshormon, testosteron, kan synke etter store alkoholinntak. Konsentrasjonen av stresshormonet kortisol kan øke. I kombinasjon med mindre testosteron kan dette over lengre tid medføre nedbrytning av muskelmasse. Andre stresshormoner kan øke; et symptom er uregelmessig hjerterytme.

LES MER: Skadevirkninger av alkohol

Kilder:

Artikkelen ble opprinnelig skrevet i januar 2000 av lege Cecilie Arentz-Hansen. Kilde da var boka "Kan røde hunder få ørebetennelse? : familiens bok om sykdommer (Cecilie Arentz-Hansen, Vigdis Hjorth)

Denne saken ble oppdatert i sin helhet av lege og indremedisiner Nina Bryhn august 2017.

Revisjon 15.06.2021, Elisabeth Lofthus, sykepleier.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer