De nye rusmidlene - hva er «designerdop»?

Ny typer rusmidler, såkalt «designerdop», eller NPS, gir helsevesenet en stor utfordring, ettersom de har mangelfull kunnskap om virkningene. Det er liten margin mellom rusdose og dødelig dose

SYNTETISKE RUSMIDLER: Beslag i svensk toll. Den hvite posen inneholderr Mephedrone, et preparat som påminner om kokain/amfetamin/extacy, smile og posen med stjerne inneholder syntetisk cannabis og flasken GBL/GHB Foto: NTB Scanpix/TT NYHETSBYRÅN, Drago Prvulovic
SYNTETISKE RUSMIDLER: Beslag i svensk toll. Den hvite posen inneholderr Mephedrone, et preparat som påminner om kokain/amfetamin/extacy, smile og posen med stjerne inneholder syntetisk cannabis og flasken GBL/GHB Foto: NTB Scanpix/TT NYHETSBYRÅN, Drago Prvulovic Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Siden 2010 er det rapportert over 100 nye psykoaktive stoffer i Norge, som i fagmiljøet kalles «novel psychoactive substances» (NPS). Betegnelsene motedop, designerdop eller syntetiske rusmidler blir også brukt.

– NPS er rusmidler som ikke er regulert gjennom internasjonale narkotikaavtaler, men som utgjør en trussel for folkehelse på linje med klassiske rusmidler, sier Silja Skogstad Tuv, overlege ved Folkehelseinstituttet og spesialist i farmakologi.

Designerdopet omfatter et stort antall forskjellige stoffer med lignende, og ofte sterkere, virkning enn de klassiske rusmidlene.

løpet av første halvår 2015 ble det beslaglagt over 200 000 brukerdoser av nye psykoaktive stoffer (NPS) i Norge, ifølge Tidskrift for Den Norske Legeforening. De siste ti årene har antallet nye psykoaktive stoffer i Europa økt betydelig. EUs narkotikaovervåkingssenter (European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction, EMCDDA) har registrert over 450 nye stoffer siden 2005, og bare i 2014 ble 101 hittil ukjente registrert.

LES OGSÅ: Dette er bipolar lidelse

Designerdop kjøpes på nett

Produksjon av syntetiske stoffer skjer i stor grad utenfor Europa, i lavkostland som India og Kina. Stoffene markedsføres aggressivt på internett – det er lett tilgjengelig, med leveringsgaranti. Pakningene er merket med tilsynelatende lovlige bruksområder, slik som forskningskjemikalier, badesalt eller plantenæring.

Enkel tilgjengelighet gjør at man ikke trenger å være en del av et etablert rusmiljø for å få tak i rusmidler. Det nye narkotikalandskapet vi står i, handler ikke bare om ny type narkotika, men like mye om en ny distribusjonsform.

Les mer om ulike rusmidler og dobbeltdiagnoser.

Liten margin mellom rusdose og dødelig dose

Spesialist i farmakologi: Silje Skogstad Tuv Foto: Privat
Spesialist i farmakologi: Silje Skogstad Tuv Foto: Privat Vis mer

– Når man bestiller NPS på internett vil det generelt være svært varierende hva man mottar i posten, sier Skogstad Tuv.

For å se på hvordan stoffene virker må man gå inn på de ulike gruppene med NPS. Analyse av testkjøp har blant annet vist at noen er uten effekt, mens noen kan være giftige/dødelige.

– Virkningene er svært uforutsigbare, og det kan være liten margin mellom rusdose og dødelig dose. Høyt eller lavt virkestoff i pakningen er tilfeldig.

Designerdop selges i pakninger uten innholdsdeklarasjon eller med ufullstendig innholdsliste.

Hvordan virker NPS på kroppen?

Det kliniske bildet ligner ofte på forgiftningene med tradisjonelle rusmidler, men effektene kan være sterkere. Flere typer helserisiko er knyttet til inntak av NPS, blant annet:

  • Akutt giftighet
  • Mentale virkninger
  • Individuell sårbarhet (psykose, intox)
  • Ulykkesrisiko
  • Ukritisk, svekket hukommelse
  • Hallusinasjoner
  • Psykososiale konsekvenser

Ettersom helsevesenet har mangelfull kunnskap om virkningene av NPS, blir det en stor utfordring. Det er allerede rapportert flere dødsfall i Norge relatert til NPS. Det mest alvorlige eksempelet er det amfetaminlignende rusmiddelet parametoksymetamfetamin som har forårsaket over 30 dødsfall siden 2010.

LES OGSÅ: Lavt stoffskifte, hypotyreose

Uforutsigbar effekt ved bruk av NPS

Hvor mange som bruker NPS er ukjent, men rapporter fra norske sykehus og legevakter, samt beslagsstatistikk tyder på utbredt bruk.

– Ettersom produksjon og distribusjon er utført under tilfeldige forhold, er det enorm usikkerhet omkring hva man inntar. Brukere stoler på informasjonen de får på internett, til tross for at de fleste stoffene ikke er testet for bruk hos mennesker, sier Skogstad Tuv.

Innholdet er svært risikabelt, og det er stor variasjon fra merke til merke. Brukere risikerer derfor uforutsigbar effekt og utilsiktede overdoseringer.

– Noen av stoffene har forsinket tid til effekten inntrer, noe som kan føre til at brukere tar ny dose. Dette kan føre til alvorlige overdoseringer.

Rusmiddel-avhengighet

Få som sier at de har prøvd designerdop

Ifølge Anne Line Bretteville-Jensen, forskningsleder ved FHIs avdeling for rusmiddelforskning, er det få som oppgir at de har prøvd ett eller flere NPS-er.

Kjøp av rusmidler: Stadig færre ungdommer bruker rusmidler. Foto: NTB Scanpix
Kjøp av rusmidler: Stadig færre ungdommer bruker rusmidler. Foto: NTB Scanpix Vis mer

– I nasjonale undersøkelser oppgir ett prosent at de har prøvd NPS, hvor det er en litt større andel gutter enn jenter. I aldersgruppen 16-30 år, har 1,6 prosent av de spurte prøvd disse nye stoffene.

Til sammenligning har 22,6 prosent oppgitt at de har prøvd cannabis. Alvorlig psykisk syke er mest utsatt for rusavhengighet.

Dagens ungdom bruker mindre rusmidler

De siste to årene har man ikke sett noen økning – også tall fra USA viser at bruken av dopet har gått ned blant ungdomsbefolkningen. Om det har vært en flopp, eller om det går opp og ned i starten før det tar av, er det ingen som vet.

– Dette er folk som har snekret sammen nye stoffer over en lav sko, med varierende hell.

Anne Line Bretteville-Jensen, forskningsleder ved FHIs avdeling for rusmiddelforskning Foto: Fhi.no
Anne Line Bretteville-Jensen, forskningsleder ved FHIs avdeling for rusmiddelforskning Foto: Fhi.no Vis mer

-Men vi kan ikke utelukke at noen en dag vil lage et stoff som er bra, uten så mye bivirkninger, og da vil interessen øke, sier Bretteville-Jensen.

Det er mye som tyder på at skepsisen blant brukere har blitt større de siste årene, og blant annet på forumer advarer de hverandre.

– Ungdommer i dag bruker mye mindre rusmidler enn de gjorde for 10-15 år siden. Dette henger sammen med en trend man ser generelt – også bruk av alkohol og sigaretter har gått ned.

Har du et spørsmål? Send inn spørsmålet ditt til en av våre lommeleger.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer