Mange blir rød i ansiktet når de drikker alkohol, selv om de bare har inntatt et glass. Hvorfor er det slik?
SE VIDEO NEDERST.
– Det er en tilstand som heter «asian flush», som er en arvelig mangel på et enzym kroppen trenger for å klare å forbrenne alkohol, opplyser Brynjulf Barexstein, allmennlege og Lommelegens sjefsvarlege.
Når man mangler dette enzymet klarer ikke kroppen å bryte ned alkohol på vanlig måte, noe som gjør at man kan få en lang rekke svært plagsomme reaksjoner.
LES OGSÅ: Alt om rødming
Svært vanlig blant asiater
Tilstanden har mange navn, blant annet «alcohol flush reaction» og «asian glow», fordi det er svært vanlig blant asiater. Cirka 1/3 av alle asiatere reagerer slik etter å ha inntatt alkohol.

- Årsaken relateres til endret nedbryting av alkohol som gir opphopning av stoffet acetaldehyd i kroppen. Hos alle mennesker blir alkohol brutt ned i levra og omdannet til et toksisk molekyl som kalles acetaldehyd. Dette er et toksisk stoff som medfører en type bakrus-følelse. Hos de fleste mennesker blir acetaldehyde raskt omdannet til acetat og vann, forklarer Anne Birgitte Nordal, hudlege hos Hudklinikken i Oslo.
Hun utdyper at enkelte har andre genvarianter av enzymet alkohol dehydrogenase som gjør at acetaldehyd ikke brytes ned like raskt og forblir i kroppen og gir symptomer. Dette gjelder en stor andel av den asiatiske befolkningen.
LES OGSÅ: Kan man drikke alkohol når man bruker antibiotika?

Symptomer på for høyt alkoholforbruk
Symptomer på Asian flush
Hvis du drikker alkohol og får disse plagene, kan det tyde på at du har Asian flush:
- Rødming i ansiktet, hals og bryst
- Hjertebank
- Varm i ansiktet
- Uvelhet
- Reaksjonen karakteriseres av en sterk rødme i ansiktet etter inntak av alkohol. Hos noen ses også flushing nedover hals, skuldrer og hele kroppen, og det kan ledsages av ubehagsfølelse i kroppen, oppkast og hjertebank, sier hudlegen.
Ingen allergi
Mange kaller tilstanden for en allergi, men det er feil, ifølge Barexstein.
– Det går ikke an å være allergisk mot alkohol, og dette er ikke en allergisk reaksjon, sier han.
Behandling av Asian flush?
Det finnes ingen behandling mot denne tilstanden og det anbefales ikke å bruke allergimedisin mot denne reaksjonen.
- Det kan ikke anbefales antihistaminer ved denne tilstanden. I henhold til litteratur har noen brukt antihistamin (H2 blokker ) for å hindre asian flush. Selv om rødheten kan dempes vil det fortsatt sirkulere toksiske stoffer i kroppen som er skadelig på kort og lang sikt. Man maskerer rødheten, som egentlig er ett tegn om at man ikke bør drikke alkohol. Behandlingen er å unngå å drikke alkohol, sier Nordal.
Det er heller ingen poeng i å oppsøke lege for å sjekke om du har Asian flush.
– En lege kan verken bekrefte eller avkrefte at du eventuelt mangler dette enzymet, sier Brynjulf Barexstein.
Siden det er bare avhold som hjelper mot tilstanden, oppfordrer han til å se det positive i det å ikke drikke alkohol.
– Tenk på hvor privilegert man er som får lov til å velge å leve et liv uten alkohol, som faktisk er et løsemiddel og en gift. Avholdsfolk har nok neppe noe fattigere eller dårligere liv enn personer som bruker alkohol, hvis en ser stort på det, sier Barexstein.
I dette YouTube-klippet under kan du se hvordan Asian flush oppleves for enkelte:
Revisjon: 06.02.2020 av Nora Lindtner, journalist.
Revisjon: 11.01.2019 av Elisabeth Lofthus, sykepleier
Opprinnelig skrevet 31.01.2017 av Silje Ulveseth, journalist