Alkohol: Dette skjer med kroppen ved promille

Små alkoholmengder innebærer normalt liten skaderisiko for friske personer. Men hvordan påvirkes kroppen etterhvert som promillen stiger?

ALKOHOL BEDØVER HJERNEN: Ved en promille på 1,5 får man dårligere motorikk og blir snøvlete.  Foto: Scanpix
ALKOHOL BEDØVER HJERNEN: Ved en promille på 1,5 får man dårligere motorikk og blir snøvlete. Foto: Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Hva som er for mye alkohol kan variere fra person til person.

Men hva er det egentlig som skjer i kroppen ved promille?

Det tar bare noen minutter før alkoholen kan måles i blodet etter inntak av alkohol. Alkohol absorberes først og fremst i tynntarmen, men noe kan også absorberes i magesekken.

Hvor raskt alkoholen blir absorbert avhenger også av om du drikker på full eller tom mage, ifølge Folkehelseinstituttet.

LES OGSÅ: Alvorlig psykisk syke er mest utsatt for rusavhengighet

Reagerer ulikt på alkohol

Folk reagerer forskjellig på ulik promillenivå. Alkohol kan påvirke effekten av en rekke legemidler og rusmidler, og hvordan kroppen reagerer på disse.

EKSPERT: Hilde Skyvulstad er avdelingsdirektør i Helsedirektoratet. Foto: Rebecca Ravneberg, Helsedirektoratet
EKSPERT: Hilde Skyvulstad er avdelingsdirektør i Helsedirektoratet. Foto: Rebecca Ravneberg, Helsedirektoratet Vis mer

Kvinner får ofte høyere promille enn menn når de drikker det samme.

Hilde Skyvulstad, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, forklarer hvorfor:

– Det meste av alkoholen nedbrytes i leveren, men noe brytes ned i magesekken av et enzym allerede før alkoholen kommer i blodet. Menn har mer av dette enzymet som heter «alkoholdehydrogenase» enn kvinner. Dette fører til at en større andel av alkoholen går over i blodet hos kvinner og gir en høyere promille.

Siden kvinner ofte er mindre enn menn og har mindre volum å fordele alkoholen på, vil dette utgjøre at promillen hos kvinner blir høyere enn hos menn når de inntar samme mengde alkohol.

– Drikker man på tom mage, tas alkoholen raskere opp i blodet og promillen blir høyere. Dette gjelder for begge kjønn, påpeker Skyvulstad.

Hvis alkoholen drikkes sammen med et måltid eller etter at man har spist, man det ta inntil tre timer før alkoholen er absorbert i blodet.

LES OGSÅ: Stadig flere får skrumplever

Alkohol i kroppen = promille

1 promille betyr at blodet inneholder cirka 1 gram alkohol per kilo blod.

Den første ølen eller drinken fører for de fleste til økt prating, bedre selvfølelse og redusert sosial angst, ifølge kampanjeorganisasjonen for alkoholvett, AV-OG-TIL.

Slik blir du påvirket etterhvert som promillen stiger:

  • Promille på 0,2: Synet blir dårligere, særlig å fokusere raskt og å skifte fra lys til mørke blir vanskeligere.
  • Promille på 0,5: Man oppfatter situasjonen dårligere og reagere mindre presist.
  • Promille på 0,8: Dårligere koordinasjonsevne og lengre reaksjonstid.
  • Promille på 1,0: Oppmerksomheten og konsentrasjonsevnen er svekket, man begynner å bli trøtt, har nedsatt balanse og blir dårligere til å bevege seg.
  • Promille på 1,5: Helt klart dårligere motorikk, snakker uklart og snøvlete, problemer med å huske.
  • Promille på 2,0: Symptomer på forgiftning. Man har ikke selvkontroll.
  • Promille på 3,0: Mister kontroll over urinblæren, oppkast, pustesenteret i hjernen kan fungere dårligere, fare for bevisstløshet og død.

Kilde: AV-OG-TIL. Organisasjonen påpeker at folk kan reagere ulikt på promillenivå, og at ikke alle vil reagere slik denne skalaen viser.

LES OGSÅ: Har du for høye verdier på leverprøver?

FØRST PRATSOM, SÅ DÅRLIGERE DØMMEKRAFT: Etter hvert som man drikker påvirkes de delene av hjernen som styrer følelser og koordinasjon.  Foto: Scanpix
FØRST PRATSOM, SÅ DÅRLIGERE DØMMEKRAFT: Etter hvert som man drikker påvirkes de delene av hjernen som styrer følelser og koordinasjon. Foto: Scanpix Vis mer

Dødelig promille

Ved en promille på 1,5 og høyere vil de fleste ha problemer med å huske alt som skjer, og hukommelsestapet vil øke med stigende alkoholkonsentrasjon.

– Ved svært høy alkoholkonsentrasjon vil deler av nervesystemet bli lammet. Det farligste som kan skje da, er at respirasjonssenteret (pustesenteret) i hjernen hemmes så mye at pustingen stanser. Promille fra rundt 3,0 og oppover kan være dødelig, sier Vibeke Halvorsrud Mathisen, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, til Lommelegen.

Eksempel på hvordan mat og tid påvirker promillen:

  • Dersom en voksen mann styrter fem alkoholenheter på tom mage, kan han oppnå en maksimal alkoholkonsentrasjon på cirka 1,5 promille.
  • Drikker han samme alkoholmengde i forbindelse med et måltid, oppnår han for eksempel cirka 1 promille.
  • Bruker han flere timer på inntaket, kan han kanskje bare oppnå cirka 0,75 prosent promille som maksimal konsentrasjon.

Kilde: Fhi.no

LES OGSÅ: Nordmenn drikker ikke mindre enn før

Så mye faller promillen i timen

Det giftige stoffet acetaldehyd dannes i prosessen med å bryte ned alkohol i leveren, som gir den ubehagelige «dagen derpå»-følelsen.

Promillen faller med 0,12-0,18 per time både hos kvinner og menn, ifølge Fhi.no. Noen forbrenner 0,12 promille per time, mens andre forbrenner 0,18 promille per time. De fleste forbrenner 0,15 promille per time.

Alkoholforbrenningen kan gå raskere hos personer med et jevnlig, hyppig og stort alkoholforbruk. Det kan være opp mot 0,30 promille per time og i sjeldne tilfeller enda raskere.

Vegtrafikklovens grense er satt på 0,20 promille. På dette stadiet går forbrenningen litt saktere enn ved promiller høyere enn 0,20.

  • Det er ikke lov å kjøre bil dersom alkoholkonsentrasjonen i blodet er høyere enn 0,2 promille.
  • For førere av fritidsbåter og småbåter under 15 meters lengde er promillegrensen i blod 0,8 promille, eller 0,4 milligram alkohol per liter i utåndingsluft.

Hvor mye alkohol er greit i uka?

Helsedirektoratet gir ikke anbefalinger om øvre grense for antall alkoholenheter du kan drikke i løpet av en uke, i motsetning til Verdens Helseorganisasjon (WHO), som har følgende anbefalinger:

  • Kvinner bør ikke drikke mer enn 14 alkoholenheter i uken
  • Menn bør ikke overskride 21 alkoholenheter

En alkoholenhet tilsvarer 15 ml ren alkohol, eller i vekt 12,8 gram alkohol.

Kort fortalt, vil en flaskeøl på 0,33 liter med alkoholprosent på 4,5, tilsvare én enhet. En halvliter øl med samme alkoholprosent, tilsvarer 1,52 enheter.

Alkohol har høyest konsentrasjon i brennevin, mens vin og øl inneholder noe lavere konsentrasjoner. Et glass vin (1,5 dl) med 12 prosent alkohol, utgjør én enhet.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer