10 myter og fakta om alkohol

Blir du mer fyllesyk når du blir eldre? Kan alkohol være sunt? Og er det lurt å trene dagen etter en fyllekule? Ekspertene knuser mytene, og forteller hva som er fakta.

MYTER OM ALKOHOL: Det finnes mange forskjellige myter om alkohol. Ekspertene forklarer hva som er fakta. FOTO: NTB Scanpix
MYTER OM ALKOHOL: Det finnes mange forskjellige myter om alkohol. Ekspertene forklarer hva som er fakta. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Nordmenn er glade i å ta seg et glass øl eller vin, og mange av oss liker å ta en tur på byen. Men hvor skadelig er alkoholen? Det finnes mange myter om alkohol – hva er egentlig sant?

1. Du blir mer fyllesyk når du blir eldre

Ifølge Jørgen G. Bramness, spesialist i psykiatri og seniorforsker ved Nasjonal kompetansetjeneste for samtidig rusmisbruk og psykiske lidelse (N-ROP), og professor ved Universitetet i Tromsø er det flere faktorer som påvirker hvor fyllesyk du blir.

– For det første, vil mengden alkohol ha stor påvirkning på hvor bakfull du blir. Hvilken type alkohol du drikker, har mindre betydning. Hvor ofte du drikker alkohol, og hvor raskt du forbrenner alkoholen, vil også ha betydning. Noen har dårlig kapasitet, mens andre har god kapasitet. Om du har spist lite, og røyket, vil det forverre fyllesyken også.

Yngre mennesker har mindre kapasitet til å forbrenne alkohol, fordi de er mindre vant til det.

– Men når man blir eldre tåler man fyllesyke dårligere, fordi kroppens evne til å takle belastningen blir dårligere med årene. Så ja, alder har noe å si, men det er ulike faktorer virker ulik vei, understreker Bramness.

2. Én alkoholenhet om dagen er bra for helsa?

Det har blitt gjort mange undersøkelser for å finne ut om det er sunt å drikke alkohol, men det er vanskelig å komme frem til et fornuftig resultat.

– Resultatene tyder på at alkohol i seg selv ikke er sunt, men at de som er sunnest, også er de personene som drikker mest, sier Bramness.

Det som har blitt gjort av forskning på dette emnet, kan tyde på at så lite som én tredels enhet alkohol per dag, kan være bra for å forebygge hjerte- og karsykdom.

– Problemet er at den mengden er veldig liten. Ofte blir inntaket mye høyere. Kort oppsummert må vi si at alkohol ikke er sunt. Skal du drikke alkohol, gjør du det ikke for helsens skyld, sier Bramness.

LES OGSÅ: Så lite alkohol bør du drikke

3. Det er farlig å legge seg på stigende rus

Du har sikkert opplevd å våkne grytidlig etter en sen kveld på byen, noe som kan være irriterende, da de fleste vil ha behov for å «sove av seg rusen».

– Dette skjer fordi vi har en tendens til å våkne tidlig i fasen hvor rusen synker. Én promille oppleves annerledes på stigende rus, fremfor synkende rus, sier Bramness.

Dersom du legger deg mens rusen er stigende, vil du lettere våkne med abstinenser når du når en viss nedgående promille.

– Mange kan oppleve at de våkner med mer angstsymptomer om de legger seg på stigende rus. Det skal også sies at de som legger seg mens rusen fortsatt stiger, høyst sannsynlig har drukket ganske mye, sier Bramness.

LES OGSÅ: Symptomer på for høyt alkoholforbruk

PROFESSOR OG SPESIALIST I PSYKIATRI: Jørgen G. Bramness. FOTO: Privat
PROFESSOR OG SPESIALIST I PSYKIATRI: Jørgen G. Bramness. FOTO: Privat Vis mer

4. Det er skadelig å drikke alkohol tidlig i svangerskapet

Alle vet at man ikke skal drikke alkohol under graviditeten. Men det skjer jo at kvinner drikker alkohol, uten at de vet at de er gravide. Hvor skadelig er egentlig det?

– Det beste for fosteret er at det ikke drikkes alkohol i det hele tatt under svangerskapet. Noen mener at kvinner som ikke bruker prevensjon bør la være å drikke alkohol, men det synes jeg er ganske strengt. Allikevel er det å være avholds det absolutt beste for barnet – retningslinjene er ganske strenge, sier Bramness.

En stor prosentandel av alle graviditeter er ikke planlagte, og en del av disse oppstår under alkoholpåvirkning.

– Det er ikke noe som tyder på at det er svært problematisk, men mye av fosterets utvikling skjer tidlig, allerede før man er klar over at man er gravid. Derfor kan det være uheldig, sier Bramness.

5. Du kan drikke litt alkohol selv om du er syk

Er det slik at en shot er bra for kroppen om du er syk eller «brygger på noe»? Ifølge Bramness er det ikke farlig å drikke selv om du er syk, men det er ikke smart heller.

– Det er aldri sunt å drikke alkohol, og dersom du er syk og kroppen ikke er på topp, kan det gjøre ytterligere skade. Gamle råd om at en dram om morgenen forhindrer sykdom, vil tvert imot ha motsatt effekt.

6. Antibiotika virker ikke om du drikker alkohol

At du må unngå alkohol mens du går på antibiotika, er en gammel myte. Alkohol vil ikke redusere effekten av medikamentet.

– Selv om det ikke er farlig å drikke alkohol når du går på antibiotika, betyr det ikke at du bør drikke uten hemninger. Jeg ville ha holdt meg unna alkoholen, og fokusert på å bli frisk, sier Bramness.

LEGESVAR: Tåler ikke selv små mengder alkohol

7. Du sovner raskere om du har drukket alkohol

Er det slik at du sovner raskere dersom du drikker alkohol? Ifølge Ståle Pallesen, professor ved Institutt for samfunnspsykologi ved Universitetet i Bergen, er svaret ja.

– Man sovner ofte raskere fordi alkohol har en generell inhibitorisk effekt, som etterligner effekten av inhibitoriske/dempende nevrotransmittorer.

8. Søvnkvaliteten blir dårligere av alkohol

Søvnkvaliteten blir som regel bedre (mål ved dyp søvn) i første del av søvnen, men betydelig dårligere i etter hvert, dersom du har inntatt alkohol. Grunnen til at søvnkvaliteten blir dårlig, skyldes mest sannsynlig «rebound».

– Dette er et generelt fenomen der nervesystemet motsetter seg effekten av en ytre kjemisk påvirkning. Nervesystemet vil altså motsette seg den dempende effekten alkohol har. Effekten er større jo mer du drikker. Det er oftest når alkoholpromillen er på vei nedover mot 0, og et par timer etter dette, at rebound-effekten slår inn, sier Pallesen.

LES OGSÅ: Asian flush: Blir du rød av å drikke alkohol?

9. Dersom du har en fuktig kveld på byen, vil hele den kommende treningsuken være bortkastet

Ifølge Terje Halvorsen, idrettslege, leder av Exercise is Medicine Norge og direktør i Norsk Førstehjelp AS, trenger du ikke å ta det med ro hele uken.

– Selv om du drikker store mengder alkohol én kveld, betyr ikke det at du ikke får utbytte av trening den kommende uken.

10. Du bør ikke trene dagen derpå

Mange av oss blir fyllesyke etter en kveld med litt for mange alkoholenheter. Det kan være hardt bare å komme seg ut av sengen, men om du føler at formen er grei, kan du ta en treningsøkt da?

– Dersom du har drukket mye alkohol, bør du avstå fra trening. Alkohol endrer blant annet væskebalansen, slik at man kan bli dehydrert, og det vil påvirke treningen. Det påvirker også konsentrasjonen og nervesystemet negativt, noe som øker risikoen for skader, sier Halvorsen.

Dagen etter dagen derpå, da kan du prøve deg på en treningsøkt, men du bør starte rolig for å kjenne på hvordan kroppen fungerer.

– Om det kjennes greit ut, kan du trene som normalt, sier Halvorsen.

LES OGSÅ: Hvorfor blir noen alkoholikere?

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer