Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Vondt i korsryggen - revmatisk sykdom?

Spørsmål

Har i ett års tid hatt smerter i nedre del av korsrygg om natten. Våkner ut på natten med smerter/stivhet i rygg. Resten av natten får jeg ikke sove godt, da jeg våkner av smerter etter å ha blundet igjen. Ingen smerter når jeg er i aktivitet, kun om natten altså.Snakket med fastlegen, som sa jeg måtte oppsøke fysioterapeut. Kontaktet heller kiropraktor, da de kan henvise til MR. Jeg er nå ganske sliten av dette, og frykter revmatisk sykdom. Har tidligere hatt reaktiv artritt etter brystbetennelse, fryst skulder i venstre skulder, har tendinose i høyre skulder nå, og har hatt carpal tunnell syndrom. Også en del vondt i nakken, noe jeg bare lever med. Har høy smerteterskel og er 100 prosent i jobb.

Kvinne 45
Svar

Hei,


Og takk for ditt spørsmål. Du har altså hatt nattlige smerter i korsryggen i et års tid, som gjør at du sover dårlig og er sliten og engstelig fro revmatisk sykdom. 

Du spør ikke om noe konkret, men jeg antar du vil ha mine tanker og mulige diagnoser og veien videre. 

For det første: korsryggsmerter er svært vanlig, noe som rammer de fleste av oss en eller annen gang i livet. I de fleste tilfeller skyldes det heldigvis ikke revmatisk sykdom, men i blant gjør det jo selvfølgelig det. Det er ofte muskulære årsaker, men det kan skyldes slitasje, prolaps eller mye annet. Det tas veldig mange MR-bilder av vonde korsrygger, og det er ofte vanskelig å vite om det man eventuelt finner på billeddiagnostikk faktisk har noe med smertene å gjøre eller ei. Tar man MR-bilder av en helt smertefri pasient vil man ofte kunne påvise mye som potensielt kan gi smerter, men som da altså ikke gir det. 

Tegn som gjør at man skal tenke i gaten revmatisk sykdom er blant annet stivhet, spesielt morgenstivhet, lindring av varme og aktivitet, hovne perifere ledd, redusert bevegelighet i korsryggen og andre ledd (kan måles av lege), god lindring av såkalte NSAIDs (som Ibuprofen bl.a), høye inflammasjonsparametre (SR og CRP) og visse andre markører man kan måle med vanlige blodprøver. At du tidligere har gjennomgått en reaktiv artritt gjør også at man skal tenke litt grundigere gjennom 

Det er ikke ufornuftig å begynne med fysioterapi, i den forstand at første behandlingsvalg av veldig mange rygglidelser, inkludert revmatiske, er trening. Jeg syns vel likevel, at siden du har hatt smerter i såpass lang tid og er så plaget, at du godt kan be om litt nærmere utredning vedrørende årsak. Det vil i første omgang si en fysisk undersøkelse av din fastlege, eventuelt blodprøver mtp revmatiske sykdommer, og/eller eventuelt MR-bilde. 

Håper dette var til nytte, og god bedring


Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-