Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Vondt i hoften

Spørsmål

hoftene mine har en tendens til å stivne. høyre hoften er mer utsatt enn venstre. såpass mye at jeg går som en pirat med trebein. dette skjer gjerne når jeg er kald i kroppen. typisk på morgenen men kan også skje ellers iløpet av døgnet. mer vanlig på vinteren. dette plaget meg såpass at jeg måtte bytte stilling på jobben. har tidligere jobbet som bilmekaniker. hvis jeg presser gjennom smertene og stivheten så kan det komme ett hørbart pop og leddet løsner igjen. bare det å sette seg ned og reise seg opp igjen er ett problem. har ett konstant ubehag i hoftene. har forsøkt med trening men det hjalp lite til ingenting. måtte unngå diverse øvelser for de kunne skape smerter i hoftene. dette har jeg slitt med så lenge jeg kan huske. har vært innom legen flere ganger for blodprøver, CT scan, røntgen osv. finner ingenting. hva kan det være?? ryggen har også begynt å bli vondt, gjerne mer i de periodene hoftene er som verst. følgeskader?? noen ide??

Mann 29
Svar

Hei,

Og takk for ditt spørsmål. Du har hatt smerter i hoften i flere år, mest på høyre side, og det er gjerne verst på morgenen og når du er kaldt. Du er født med hofteleddsdysplasi, og ble behandlet for dette som spedbarn. I det siste har du også begynt å få vondt i ryggen. Og da du har en fysisk krevende jobbe er kanskje dette ekstra plagsomt?


Du nevner du har vært gjennom en del utredning, med blodprøver, CT og røntgen. Det er likevel vanskelig for meg å si om du er utredet "grundig nok" mtp plagene dine. 


Det er et åar ting man må tenke på: og det er faren for senskader, eller artrose, etter hofteleddsdysplasi. Selv om du ble adekvat behandlet som barn, er det en liten fare for at leddet ikke fungerer optimalt etterpå. Mtp at du har tatt både CT og røntgen, vil jeg tro at du kan avskrive dette som årsak til plagene dine.


På utsiden av hoften kan man få noe vi kalle trochanterbursitt eller trochantertendinitt. Dette er smertefullt, og gir gjerne litt ømhet i området. Behandlingen er trening, helst etter instruksjon av en fysioterapeut, og noen ganger kan man sette kortisoninjeksjoner i områddet.


Leddbetennelse i selve hofteleddet må utelukkes, og vil nok antageligvis kunne ses på CT-bilde.

Med smerter i nedre del av rygg/hofte/bekken (ikke alltid lett å skille disse tre) hos en ung mann i din alder, skal man også tenke på Bechterews sykdom. Det kan hende fastlegen din har tatt blodprøver mtp dette (HLAB27)? MR-bilder av rygg og bekken kan og bli aktuelt.


Dette er altså noen mulige differensialdiagnoser. Jeg syns du bør oppsøke fastlegen din igjen, og gjerne lufte disse tankene igjen. Kanskje det er aktuelt med en henvisning til en ortoped eller revmatolog? Hvis man skal ha ordentlig effekt av trening er det naturligvis en stor fordel å vite nøyaktig hvorfor det gjør vondt, slik at man kan trene mer målrettet. Det er ikke heller alltid hard trening er løsningen, lettere belastning, fokus på tøying osv kan i noen tilfeller være bedre.


Håper dette var til nytte, lykke til!