Videre utredning indisert?

Spørsmål

Hei, jeg lurer på om jeg bør utredes videre eller ikke. Slitt med rygg/bekkenplager siden begynnelsen av 20 årene. Kraftige og invalidiserende bekkenløsninger under svangerskap. Periodevis ryggsmerter over uker de siste årene. I fjor flere mnd, men så gikk det over. Har slitt med et vondt kne siden 2008(litt lite mellomrom mlm leddene ifølge røntgen). I Mars i år kom ryggsmertene for fullt og jeg har nærmest vært sengeliggende hver dag i sommer. Tatt 2 MR i sommer som viser det de tror er osteitis condensans, ingen markant knokkelmarg ødem eller friske erosjoner. Får nå fysioterapi. Har prøvd kiropraktor. Utviklet migrene pga smertene. Ofte stive ledd i fingrene om morgenen. Blodprøver er fine. Å ligge gjør minst vondt. Hevelser i bena utover dagen. Fysioterapeut mener det kan være en form for revmatismesykdom selv om det ikke er friske erosjoner. Fastlegen mener det ikke er det.

Kvinne 44
Svar

Hei,


Og takk for ditt spørsmål. Du forteller om mangeårige plager i korsrygg og bekken, og fra i våres sterke ryggsmerter som har gjort deg delvis sengeliggende. 2 MR-bilder har ikke gitt noen sikre forklaringer på smertene dine, og fastlegen din virker såvidt jeg forstår relativt sikker på at dette ikke skyldes revmatisk sykdom, men du har en fysioterapeut som mener det kan være det.


Det er dessverre ikke mulig for meg å si om du burde utredes av revmatolog eller ikke ut fra denne informasjonen. Det jeg kan si, er at leddsmerter og i særdeleshet ryggsmerter er ytterst vanlig i befolkningen, og i bare et fåtall av tilfellene skyldes det revmatisk sykdom. Likevel, det gjør det ikke mindre viktig  å identifisere de tilfellene som faktisk skyldes revmatisk sykdom.


Med tilnærmet normal MR og normale blodprøver vil jo sannsynligheten for underliggende revmatisk sykdom være enda lavere. Men uten å ha sett nøyaktig hvilke prøver som er tatt og hvordan MR-bildene er gjort, kan jeg heller ikke si så mye om det. Det du kan diskutere med fastlegen din er:

-Senkning og CRP, er de normale?

-Vevstypen HLAB27 - har du den?

-Skal man vurdere å ta et MR-bilde av bekken og IS-ledd, ikke bare korsrygg? (kan jo hende det er gjort altså)

-Skulle en annen lege, det være seg ortoped, fysikalsk medisiner eller revmatolog, ha vurdert sykehistorien og funn i tillegg til fastlegen din?


Det er ikke noe i det du forteller som umiddelbart gir meg mistanke om revmatisk sykdom. Men det er jo alvorlig at en kvinne i din alder har så store smerter at du er sengeliggende, så jeg syns ikke du skal være redd for å ta opp med fastlegen din mer konkret og nøye om det er behov for videre utredning av en revmatolog eller andre.