image: Verkende smerter i nakke og rygg, samt utmattelse

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Verkende smerter i nakke og rygg, samt utmattelse

Spørsmål

Hei! Mann, 37 år. Vært plaget lenge i voksen alder med verk/smerter i muskler. Nakke, rygg og en stivhet i muskler. De siste 2 mnd har det blitt verre, i tillegg følger det med en snikende utmattelse verkende tretthet.

Det jeg føler er det verste med dette er Ikke så lett å forklare, føler jeg ikke må legge meg til å sove heller, men det plager meg i hverdagen. Våkner opp om morningen rød på øynene, ser ut som jeg har vært på Ayia Napa i 14 dager på guttetur. Får av og til sviende rennende øyne, sjeldent, men på kveldstid noen ganger.

Føler det ikke blir bedre med fysioterapibehandling heller, lindrende der og da, men ingen varig endring.

Har OK kosthold og har trent styrke regelmessig (ikke de 2 siste mnd ) Sover bra, OK søvnrutiner. Vært hos legen og tatt blodprøver se vedlagt bilder.

Skal sies mine besteforeldre hadde revmatiske sykdommer, symptomer med mye verk o.l. Min bestefar brukte prednisolon. Min far sliter også med verk men har aldri gjort noe med det.

Nå fungerer jeg ikke optimalt i hverdagen, er selvstendig næringsdrivende.

Har også et slags utslett på fingrene som kommer og går. Et slags atopisk eksem, dette har jeg fått kortisonkrem for. Se vedlagt bilde.

Merker i det siste at når utslettet blir verre, så er jeg mer utmattet og har mer verk i muskler, noe sammenheng der? Kan virke som jeg har en slags betennelse i kroppen.

Har du noe forslag hva jeg bør gjøre? Kan jeg ha effekt av lav dose presnisolon? Slik som dette kan jeg ikke ha det i hverdagen. Takker for råd!

Mann 37
Svar

Hei,

Og takk for ditt spørsmål. Du forteller altså om mangeårig verking i muskulatur i spesielt nakke/rygg, med forverring nå med spesielt snikende utmattelse. I tillegg har du sviende, dels røde øyne og utslett på fingrene, forverring i utslettet følger allmentilstanden. Blodprøvene som er tatt er i hovedsak normale, uten tegn til betennelse/inflammasjon. Du forteller om revmatisk sykdom i familien, men ikke konkret hvilke.

Først og fremst: symptomene du nevner er nokså uspesifikke, og er symptomer ved en rekke sykdommer og tilstander. Ofte finner vi dessverre heller ikke noen klar forklaring hos mange pasienter med slike symptomer. Men siden du spør en revmatolog, så er det jo lett for meg å tenke i de baner.

Heller ikke her er symptomene dine særlig spesifikke, men jeg noterer at det ikke er tatt revmatiske prøver (antistoffer og vevstye HLAB27). Det kan det være gode grunner til - det vil si at fastlegen din rett og slett ikke tenker at dine symptomer skyldes revmatisk sykdom. Men jeg antar at du lurer på det, siden du spør akkurat meg - så jeg ville tatt opp dette med fastlegen.

Noen symptomer du bør tenke igjennom om du har på forhånd er: morgenstivhet, bevegelseslindring, forverring av utslett ved soleksponering. Er muskelverken kun i muskulatur, eller virker det som ledd eller ryggsøylen og er stiv og smertefull på noe vis? Er øynene tørre, er det det som gir deg øyesymptomer tro? Er slimhinnene i munnen og tørre?

Dette er viktig informasjon i utredning av revmatisk sykdom og valg av hvilke blodprøver man skal ta. Nå tenker jeg veldig bredt - på alt fra Bechterew, til fibromyalgi og Sjøgren - og det kan som sagt og hende at dine plager ikke skyldes revmatisk sykdom i det hele tatt, men disse tilstandene er i bakhodet når man utreder smerter og utmattelse generelt.

Når det gjelder utslettet, er heller ikke dette et utslett som er helt typisk for revmatisk sykdom. Men, ved noen av våre diagnoser kan vi i grunnen se utrolig mange forskjellige typer utslett. Vis det til fastlegen, og kommenter det samme du har sagt til meg - om at utslettet virker å fluktuere i synk med allmentilstanden. Kan hende skal man gjøre et behandlingsforsøk med kremer e.l, eller kanskje en hudlege bør se på det.

Du spør om du bør prøve prednisolon, og det er ikke tilrådelig sånn helt uten videre. Vi gir ytterst sjelden kortison med mindre vi vet hva vi behandler.

Det kan hende at en revmatolog bør utrede deg, men jeg synes det virker litt prematurt ut fra den informasjonen du har gitt, og altså at en ny vurdering hos fastlegen bør gjøres først. Uavhengig av årsak er det fint hvis du klarer å gjenoppta litt trening igjen. Gjerne styrketrening, men kondisjonstrening er og nyttig ved muskelsmerter, nesten uavhengig av årsak. D-vitaminnivået ditt er som du selv ser kanskje i nedre normalområde, og du trenger nok tilskudd gjennom vinteren (som de fleste andre som bor på denne siden av jordkloden).

Håper dette var til noe nytte, og god bedring!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-