Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Verkende smerter i nakke og rygg og utmattelse - oppfølgingsspørsmål

Spørsmål

Hei! Oppfølgingsspørsmål til link under: https://www.lommelegen.no/revmatisme/legesvar/verkende-smerter-i-nakke-og-rygg-samt-utmattelse/73125780?fbclid=IwAR2FcWvZAKNDR_EENljtJlkhiWi2SVV0tBk0IUs9GdiOP9RvZhj3pll7Nnw Jeg har nå vært hos legen og tatt flere blodprøver, se vedlagt bilde. De finner ikke stort på blodprøvene. Alikevel føles ikke kroppen bra. Har lagt merke til av det bedres ved bevegelse, og at det er nedre rygg rett over setet som er verst, de 2 store musklene langs ryggen og nakke ut mot skuldrene.. Når jeg f.eks står i ro og bøyer meg fremover er det vondt langt inn i bindevevet, i rygg og nedre del om jeg kan si det på den måten.. Kan det være Bekhterev selv om det ikke vises på blodprøver? Hverken paracet eller ibux hjelper, heller ikke fysiobehandlinger. Begynner å bli slitsomt og har vart over 3 mnd nå.. Har du noen tips ? Hos fastlegen var det ikke mye hjelp å få, har vel konkludert med sitt.

Mann 38
Svar

Hei,


Og takk for ditt oppfølgingsspørsmål. Blodprøvene dine er altså helt normale, heldigvis. Dette betyr med høy sannsynlighet at du ikke lider av det vi kaller revmatisk inflammatorisk sykdom - altså betennelsesdrevet revmatisk sykdom, som krever betennelsesdempende behandling. Det er selvfølgelig fint, men gjør jo ikke plagene dine noe bedre. 

Du spør om plagene likevel kan skyldes Bechterew. Under 10% av caukasiere (hvite) med Bechterew har negativ HLAB27, men som du forstår likevel en liten andel kan være HLAB27 negative. Ofte finner man i disse tilfellene familiemedlemmer med samme diagnose. En større andel av svarte Bechterewpasienter er HLAB27-negative. 

Denne diangosen stilles på bakgunn av symptomer, blodprøver, og ikke minst alltid billeddiagnostikk med påvisning av betennelse og forandringer i IS-leddene i bekkenet. Det kan og være betennelse i flere ryggvirvler.

Imidlertid - smerter og stivhet i rygg og spesielt korsrygg er svært vanlig i den generelle befolkningen, og således skyldes dette meget sjelden faktisk Bechterew sykdom. Ved denne sykdommen debuterer smertene typisk i betydelig yngre alder enn 38 år, men du beskriver jo og i ditt første brev at du har hatt plager en stund. 

I denne sammenhengen forstår jeg at 3 måneder kjennes lenge - det går ut over bde jobb og livskvalitet. Men i et rent medisinsk perspektiv er ikke 3 måneder særlig lenge. Det er som sagt vanlig å ha smerter i rygg i perioder på uker/noen måneder uten at dette skyldes underliggende revmatisk sykdom. Hvis det vedvarer enda en stund er det naturlig å søke svar på årsaken til problemene med billeddiagnostikk i form av MR. Det kan hende det foreligger prolaps, slitasje eller andre ting som kan forklarer plagene dine. Dette vil også kartlegge om det foreligger betennelsesforandringer som kan skyldes revmatisk sykdom. 

Jeg tenker at du kan gi det litt lenger tid for å se om dette går over av seg selv, så lenge du ikke har symptomer som lammelser/redusert førlighet i bena, problemer med vannlating e.l. Jeg håper du har begynt med D-vitamintilskudd, og at du har kommet i gang med trening igjen. Ikke vær redd for å bevege på deg - det er det motsatte som er farlig. Hvis smertene likevel vedvarer må du ta opp med din lege om det kan være indikasjon for billeddiagnostikk. 

Håper dette var til noe nytte og god bedring!