Utslett på fingrene

Spørsmål

Hei, helt ut av det blå fikk jeg et ms-attakk for ett år siden. I august var jeg i Moskva og tok stamcellebehandling. To ganger før behandlingen og to ganger etter har jeg fått rødt utslett på noen av fingrene på høyre hånd.Tror det har noe med at jeg har tatt på noe kaldt. Utslettet har forsvunnet etter 5-6 timer. Derimot fikk jeg det på nytt på tommel på venstre side. Har googlet og ligner på vaskulitt. Hva tror du? Bør dette undersøkes videre? Legger ved bilde.

Kvinne 48
Svar

Hei,


Og takk for ditt spørsmål. Du har altså MS og har vært gjennom omfattende stamcellebehandling. Både før og etter dette har du hatt utslett på fingrene, rødt, mulig utløst av kulde. Du lurer på om dette kan skyldes vaskulitt.

Utslett i seg selv er veldig vanlig, og et uspesifikt symptom. Det kan som regelen skyldes "alt eller ingenting" - og som oftest ender man selvfølgelig opp med en forklaring som ikke er vaskulitt. Vaskulitt er svært uvanlig. Det finnes mange ulike former, fra helt isolert vaskulitt i huden til systemsykdommer som akn være svært alvorlige.

Bildet og sykehistorien gir ingen mistanke om vaskulitt. Utslett som går over av seg selv er et godt tegn. Hvis det vedvarer og kommer igjen og igjen bør det selvfølgelig undersøkes av lege og etterhvert eventuelt hudlege, da med tanke på en rekke ulike differensialdiagnoser.

Håper dette var til noe nytte!