Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Utslett og ulike symptomer

Spørsmål

Hei! Jeg er en kvinne på 25år som ikke føler meg hørt av fastlege, og skriver som en siste utvei til deg. Jeg har hatt en del symptomer i ca 10år som begynte ganske rolig men som blir verre og verre, og dette er veldig frustrerende. Jeg klarer ikke å stå i arbeid, eller å ha en fungerende hverdag. Jeg har en del utslett over hele kroppen som kommer og går. Dette blir ikke bedre i sol og fikk i fjor sommer veskende infeksjon i hodebunnen. Jeg bruker kortison og det hjelper der og da. Får også en del soleksem og tåler sol svært dårlig. Jeg har også "gode og dårlige perioder " fysisk, uavhengig av hvordan jeg har det psykisk. I dårlige perioder får jeg lett feber, får mørkerøde flekker i ansiktet, og er helt utslitt. Mer eksem. Vondt i ribbein, knær og fingre. Jeg har vondt i huden, tung pust, tørre øyne som blir betent jevnlig, munnsår som kommer og går, dårlig hukommelse, sprengende smerter i beina og tidvis armene også. I dårlige perioder er jeg så utslitt at jeg til tider ikke klarer å gjøre det jeg skal hjemme en gang. Sånn som ting er nå, kan jeg aldri få barn da jeg ikke har helse til det. Jeg er forøvrig singel og bor alene. Jeg elsker å jobbe og det eneste jeg vil er å komme meg ut i arbeid, ha et normalt liv og få barn en gang i fremtiden. Jeg håper du har noen gode råd på veien.

Kvinne 25
Svar

Hei,

Og takk for ditt spørsmål. Du har altså over lang tid vært plaget med en rekke symptomer, som gjør at du ikke klarer å stå i jobb, og ikke engang kan se for deg at det er mulig for deg å få barn i fremtiden osv. Altså går dette utover din livskvalitet i stor grad. Du føler deg heller ikke tatt på alvor av din fastlege dessverre.

Uten å kjenne til hva som er gjort av utredning kan jeg dessverre ikke komme med så mange konkrete tanker. Du har mange symptomer, som i hovedsak er ganske uspesifikke. Dvs at de kan være symptomer på en rekke ulike sykdommer og tilstander. Når det gjelder utslettene dine, som responderer på kortison, er det vel mest naturlig å begynne med vurdering hos hudlege. 

Som du vet, kan spesielt solutslett/soleksem i blant være tegn på revmatisk bindevevssykdom. Man får i så tilfelle ofte et karakteristisk utslett - vi kaller det sommerfuglutslett i ansiktet, eller sjal/v-tegn på brystet. Men en rekke ulike, uspesifikke utslett kan være solutløst og symptom på bindevevssykdom. Likevel, solutslett er veldig vanlig også i den ellers helt friske befolkningen.

Du beskriver at du føler deg generelt dårlig i perioder, med en rekke symptomer. Ofte sammenfaller dette med forverring i utslett. Dette er vanlig både ved underliggende revmatisk sykdom og uten underliggende revmatisk sykdom. Betennelse i huden (som jo utslett er) kan såklart gi systemiske symptomer - altså symptomer i hele kroppen. 

Det er jo naturlig å tenke at det bør tas noen blodprøver, da du har mye plager. Det er en del årsaker som bør undersøkes og utelukkes. Nå vet jeg jo ikke noe om hva som er tatt tidligere, men det er interessant å vite om det er inflammasjon, eller betennelse, i blodprøvene i forbindelse med utslett og dårlige perioder. Og forsåvidt ellers for øvrig. Så er det fastlegens jobb og ansvar å vurdere om det er indikasjon for mer spesifikke prøver mtp blant annet revmatisk sykdom.  

Et tips jeg pleier å gi hvis man føler man ikke kommer igjennom til sin lege, er å tenke nøye igjennom hva man skal presentere i forkant av en konsultasjon. Ha i bakhodet at fastlegen har max 15-20 min per pasient, og skal rekke både undersøkelse, papirarbeid og annet i forbindelse med dette. Med andre ord bør problemstillingen kunne komprimeres til bare et par minutter. Du uttrykker deg på dette området klart og fint i dette brevet. Og så er det veldig viktig at du får presentert hva du tenker om dette og er redd for. Få frem, hvis det er slike punkter du tenker på: "kan utslettet og øvrige plager henge sammen? Kan dette skyldes noen underliggende revmatisk sykdom eller annen sykdom? Jeg er redd for akkurat x og x... Er jeg utredet tilstrekkelig mtp x? Bør jeg til hudlege eller annen spesialist? Disse plagene er så voldsomme at jeg ikke orker å være i arbeid, kan vi gjøre noe mer for å finne ut av dette?" Skriv gjerne ned på forhånd, man glemmer utrolig mye i en slik situasjon.  Og vær så konkret som mulig! Hvis man ikke får forståelse eller god forklaring er det alltid lov å vurdere å søke en second opinion eller bytte fastlege. 

Mer konkret kan jeg nok ikke være, men håper dette var til noe nytte og god bedring!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-