Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Usepsifikk artritt - korrekt diagnose og behandling?

Spørsmål

Fikk for 1,5år siden diagnosen Uspesifikk artritt. Sykehistorien min startet med vond finger i 1/2årstid, den er helt smertefri nå. (Ingen betennelse i dette leddet). Så to knehevelser med tapping og kortison, første gang uten betent leddvæske(fastlegen) og andre gang betent(revmatolog). Fikk anbefalt mtx og pred, men ble redd og takket nei. Så fikk jeg en betennelse i fotblad/storetå, samt at kneet var vondt igjen og stikking i albuer samt verking i tær. Hadde også en periode med muskelsmerter i h setet. Prøvd kortison i fotbladet x 2 og en kur med pred uten effekt. MR av kne/fot ingen tydelig tegn til artrose/artritt men betyd forandringer og hevelse i fotblad. Ingen utslag på CRP, RA eller anti-ccp(Hadde en periode m anti-ccp på 11) Jeg fungerer helt greit, jeg er i full jobb, kan sykle, gå tur osv. Altså bare stivhet i ankelleddet og noe smerter i kne, noe stikking i albuer og verking i tær/storetå, eneste hindring er sitte på huk eller jogge. Revmatolog har ord Arcoxia 60mg i 3måneder, dager med sterke smerter doble dose, altså 120mg. Kontroll om tre måneder m mulig mtx oppstart.. Mine spørsmål: 1.Burde jeg ha fått en diagnose innen nå? Har gått 1,5år med defuse smerter (Føler ofte at revmatologen fokuserer på det som er akutt og ikke helheten. Jeg vet jo hvor viktig det er med tidlig beh). 2.Er Arxoicia 60mg riktig når jeg ikke har sterke smerter? I felleskatalog står det maks 90mg ved RA (Min revmatolog sa 120mg v enkelte dager). Kan Arcoxia evnt taes v behov? Ser i pakningsvedlegg at dødsfall har forekommet så vil helst ikke ta for mye av den. 3.Kan jeg ta masse vitaminer, tran, probiotika, melkesyrebakterier osv sammen med Arcoxia? 4.Kan Arcoxia fjerne mitt symptombilde så jeg blir helt bra etter endt kur? Eller er det bare smertelindring? 5.Kan den fjerne ødeleggelser av ledd? 6.Hva tenker du om mitt sykdomsbilde? (Jeg har alltid vært frisk, kanskje slitt noe m angst og depresjon (ingen med) ellers er det ingen revmatisme i fam. Slitt noe med fordøyelse)

Kvinne 31
Svar

Hei,


Og takk for ditt spørsmål. Du vet det kanskje ikke selv, men du tar faktisk opp noen viktige og veldig vanlige problemstillinger vi som jobber i revmatologien møter daglig. Du har gått med en smerter og symptomer i noen år, og har og hatt påviste leddbetennelser. En gang har du blitt anbefalt methotrexate, men takket nei. Du har fått beskjed om at du har "uspesifikk artritt" og har en rekke spørsmål rundt det. Jeg skal forsøke å ta det punktvis.

1) Uspesifikk artritt er faktisk en diagnose. Artritt betyr at du har hatt eller har leddbetennelse. At denne leddbetennelsen ikke nødvendigvis er klassifiserbar som enten tradisjonell revmatoid artritt, psoriasisartritt, reaktiv artritt eller annet/osv betyr i prinsippet ikke så mye. Du har/har hatt artritt, som håndteres. Kanskje en dag vil alle brikkene falle på plass og du får en mer spesifikk diagnose, kanskje ikke, og du vil for alltid gå med akkurat denne diagnosen. Men det er en diagnose. 

2) Dette kan ikke jeg svare på, for jeg kjenner ikke deg og hele sykdomsbildet ditt, men jeg syns du skal stole på revmatologen din. Arcoxia er et godt middel for noen pasienter og pasientgrupper. Når man tar denne typen medisiner fast, og ikke ved behov som smertelindring, fungerer den betennelsesdempende og har en behandlende effekt. Jeg syns opplegget din revmatolog har lagt opp til høres fornuftig ut. Du skal ikke ta den bare ved behov dersom din lege har sagt du skal ta den fast - du skal ta den som forskrevet (så sant du ikke har uakseptable bivirkninger selvfølgelig).

3) Man kan fint ta tran, vanlig vitamintilskudd og probiotika/melksyrebakterier sammen Arcoxia. Det du ikke skal ta er "masse" av disse som du nevner. Vanlige doser, som feks en dose tran og en multivitamin om dagen er helt greit. Skal du ta noe mer må du gjøre grundige undersøkelser, og jeg vil ikke anbefale det. 

4) Arcoxia (og lignende medikamenter) fungerer som nevnt ikke bare som smertestillende, men har en betennelsesdempende effekt og er av og til tilstrekkelig behandling (ihvertfall i perioder) ved en del revmatiske tilstander. Ofte må man bruke de over lang tid, ikke bare som en kur i et par måneder, men om man tåler det fint trenger ikke det være noe problem. Det er behandlendes lege ansvar å finne et medikament som er trygt og effektivt nok for den enkelte pasient. 

5) Nei, Arcoxia fjerner ikke ødeleggelse av ledd, men kan muligens hindre dette i noen tilfeller. Det er din behandlende revmatolog som vurderer om akkurat du har tilstrekkelig effekt av dette medikamentet til å hindre leddskade.

6) Om dette sykdomsbildet tenker jeg: det er ganske vanlig at vi ser slike pasienter, som ikke har veldig hissig leddsykdom og derfor ikke alltid lar seg nøyaktig klassifisere, men mye smerter og noe påvist betennelse. Jeg har ingen mistanke om at du ikke håndteres korrekt av din behandlende revmatolog, det fremstår som meg som hun/han har en fornuftig tilnærming. Diffuse smerter hos pasienter med ulike revmatiske sykdommer er svært vanlig. Av og til kan og skal ikke dette behandles med immundempende medisiner, men med andre tiltak - som fysioterapi, trening, varmtvannsbasseng osv. Aktive leddbetennelser skal derimot behandles. 


Håper dette var til nytte, og at behandlingen hjelper!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-