Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Ung mann med tørre øyne - Sjøgren

Spørsmål

Hei. Jeg lurer på om det lite er sannsynlig å ha sjøgrens, dersom man er ung, mann og ellers frisk, men noe forskjellige plager? Har tidligere vært hos revmatolog mtp fortykkende bløtdeler i noen fingre. Var vel pachydermodactyly som jeg søkte meg frem til. Mulig du husker det, siden jeg spurte en del om det i 2018. Har ellers ikke gjort noe mtp det, men har også ganske dårlig mobilitet i ankler. Klarer ikke stå på huk med hælene i gulvet / bakken. Klarer heller ikke å reise meg opp fra gulvet uten å snu meg rundt liksom. Mangler klarer jo å ta sats, for så å bøye seg fremover, men det lar seg ikke gjøre. Det har vært slik lenge, men i noen få mnd har jeg slitt med tørre øyne. Det kom litt plutslelig, men begynte med linser 5-6mnd før plagene kom. Har vært hos øyelege 3 ganger, men er ikke store funn. Tårene holder seg ikke på øynene så mye, men fikk beskjed om å varme øyelokk osv, for å få fettstoffer til å funke bedre. Føler ikke at det blir bedre, så var hos en privat øyelege. Her tok han den schrimers testen, og den viste 7 og 8mm etter 3 min (anesti). Den testen gjorde ikke den offentlige øyelegen, så stusset på det. Nå er visst de kjertlene bra, men tåreproduksjonen noe dårlig. Er kjempelang ventetid offentlig, så lurer egt på om det er noe mer å gjøre. Tok blodprøver hos fastlegen, men alt var fint.... Merkelig å finne ut av hvorfor jeg har tørre øyne. Kuttet ut linser, men er enda tørt. Har også hatt mye rødhet og varme i knær når jeg går på jobb, men hudleger har landet på at det er en slags urtikaria / fysikalsk elveblest. Antihistaminer hjelper ikke, så dropper de. Symptomene jeg tenker på i denne sammenheng er at jeg er ganske stiv, har tørre øyne og den rare godartede tilstanden i fingre. Tror du det er grunn til at jeg burde be fastlege henvise til revmatolog, eller er de sykdommene ganske utelukket? Legger ved noe blodprøvesvar, og journal / info. Mange mnd ventetid hos off øyelege, så mulig det er best å utelukke andre sykdommer først.

Mann 22
Svar

Hei,

Og takk for ditt spørsmpl. Du er altså 22 år gammel og har forskjellige plager. Først fortykkelser over fingre og dårlig mobilitet i ledd. Nå har du hatt tørre øyne i noen måneder og fått påvist litt redusert tåreproduksjon. I tillegg har du en form for elveblest over knærne.

Jeg ser av blodprøvene at du har negativ ANA. Denne prøven utelukker (nesten) Sjøgren. Kombinert med at du er mann (nesten alle med Sjøgren er kvinner), din alder og de uspesifikke symptomene er det svært lite sannsynlig at du har Sjøgren syndrom - i praksis utelukket. Det er uansett ingen hast med utredningen - sykdommen er lite hissig (men pogte lagsom for de som har den) i de aller fleste tilfeller og vi har ikke effektive medikamenter som kan stoppe den uansett hvor sent eller tidlig i forløpet pasienter måtte bli diagnostisert. Du har jo også allerede vært hos revmatolog for vurdering av leddene dine. Jeg ville ventet på videre utredning hos øyelege og tenkt at i denne sammenhengen står ny revmatologisk utredning langt bak i rekken. 

Håper dette var til nytte og lykke til.