Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Ung jente med smerter i muskulatur

Spørsmål

Jeg er en jente på 20 år. Jeg har de siste 6-7 mnd slitt meg store smerter i muskulaturen i kroppen. Smertene flytter seg fra dag til dag, og sitter i setemuskulaturen, rygg, nakke/hode, kner og skuldre. Smertene varierer mye, men når de er på sitt værste kommer jeg meg ikke ut døren. Jeg har flere ganger ringt inn syk på jobb pga dette. Smertene på sitt værste er intense, det er stikkene smerter som gjør veldig vondt. Jeg har alltid vert aktiv og hatt 2 kneoperasjonen de siste 3 årene (menisk). Jeg har ikke hatt plager som dette før. Når smertene er på det værste blir jeg ofte kald og kvalm, samtidig som jeg blir sensitiv for lyd. Jeg har tatt blodprøver (vitaminer) som ser fine ut, men føler meg ofte også veldig sliten. Sover mellom 7-9 timer hver dag. Jeg prøver å være aktiv minst 1 time til dagen, men når smertene er på sitt værste greier jeg ikke. Kan dette gå over av seg selv, eller kan det være noe?

Kvinne 20
Svar

Hei,

Og takk for ditt spørsmål. Du har altså i litt over et halvt år vært plaget med sterke muskelsmerter, som fluktuerer mye. Innimellom tolker jeg deg slik at du ikke er så plaget (kanskje og smertefri) mens andre dager kommer du deg ikke ut døren. Du har alltid vært aktiv og ikke hatt slike plager tidligere. Du er også mer sliten enn ellers. Utredning med blodprøver har ikke vist noe spesielt.

Generelt kan jeg si at muskelsmerter er vanlig i befolkningen, og "alle" har det innimellom. Men alle har det ikke i en slik grad over så lang tid. Ofte finner vi ingen spesifikk forklaring på plagene. Noen ganger kan det skyldes en virusinfeksjon (eks etter kyssesyken) som er plagsom i lang tid - men som går over. En sjelden gang skyldes smertene revmatisk sykdom (betennelse i muskulaturen) - men når det gjelder betennelse i muskulaturen fører dette oftere til muskelsvakhet enn smerter. Av og til blir plagene kroniske og utredningen fører til diagnoser som fibromyalgi eller ME.

Det er veldig, veldig bra at du klarer å være så aktiv. Det er det viktigste du kan gjøre for helsen din akkurat nå. Jeg anbefaler deg å oppsøke fastlegen din igjen. Det er vanlig å begynne utredning med litt generelle blodprøver inkludert vitaminer. Dersom plagene ikke går over av seg selv (som de som regel gjør, men ikke har gjort her) er det ofte indisert med ytterligere prøver, eventuelt henvisning til fysikalsk medisiner eller revmatolog. Jeg syns det er viktig å komme relativt tidlig til i din alder for å hindre det vi kaller "kronifisering" i størst mulig grad dersom man ikke finner noen åpenbar forklaring på smertene. Og selvfølgelig for å komme til med riktig behandling dersom man finner en klar årsak.

Du spør om man kan bli bedre, og det blir de fleste! Som nevnt, dette kan feks være utløst av et virus eller lignende - og da går det over av seg selv. Men etter 6 mnd varighet er det på tide med litt grundigere utredning og diagnostikk. 

Håper dette var til nytt, og god bedring!