Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Underlige stillinger til tær, klikkelyder i ledd og pachydermatodachtyli

Spørsmål

Hei. Jeg sendte deg et spørsmål tidlig i vår, og har også hørt med noen andre leger sånn generelt. Sliter litt med å legge i fra meg "problemet", så ønsker å høre en siste gang rundt dette. Det gjelder det med at huden på 3-4 pip ledd i venstre hånd er tykkere, og at tåen ved siden av stortåa på begge føtter er bøyd utover. Var hos revmatolog i juni, og der tok hun ultralyd for å sjekke. Legger ved bilde fra journal. Jeg føler trygg på det med hånden, og at jeg ikke gidder å se noe mer rundt det. Er mest tærne og ankel som jeg tenker mye på. Det kommer stadig veldig høye "Knekke" lyder fra ankelen, og hvert steg ned trapper fra høyre ankel. Klarer ikke knebøy, og vet at jeg er ganske stiv slik sett. Har ikke vondt i tærne, men jeg ser jo at beinet stikker ut i motsatt retning tåen står. Jeg ser ingen logikk i at det skal være slik. Ingen av foreldrene mine har slike tær, og de er heller ikke like stive i kroppen som meg. Faren min på 55+ år klarer knebøy fint. Jeg har også vært hos fastlegen, men han sier at det er dumt og gjøre problemet verre. Synes dette er litt dumt argument, fordi det ville kanskje vært fint og vite hvorfor det er slik først. Jeg skal søke et yrke som krever at helsen er veldig god, og jeg tenker på om det jeg har kan gjøre ting verre. Jeg kan sitte å "knekke" ankelen konstant og det kommer lyd etter lyd. Aner ikke hvordan jeg skal få gjort noe med ankelen og tærne. Koster mye med privat operasjon, og usikker på om jeg kommer noen vei offentlig. De gangene jeg var hos revmatolog var fokuset på hendene. Viste de tærne, men de sa noe som: ja, det var litt rart", men tenkte ikke noe mer over det. Legger ved blodprøver fra 2016( de med anti-ccp osv" og HLA-B27 fra mars 2018. Har også fått tatt en CRP/CPR? i ettertid, og den var normal. Alle prøver er fine, men skjønner ikke hvorfor det er slik med leddene og utforming på tær. Ser ut som bildene vedlagt er rotert, men håper at du får sett noen.

Mann 21
Svar

Hei,


Og takk for ditt spørsmål. Jeg husker deg faktisk godt, for du hadde jo selv funnet frem til en slags diagnose, eller betegnelse, på hevelsene over PIP-leddene dine, som jeg sa meg enig i at stemte. Selvfølgelig etter noen vitenskapelige søk, men jeg jobber mye med barnerevmatologi, og har faktisk truffet en pasient i etterkant med et lignende bilde, som jeg da kunne gi en forklaring til. Takket være deg! Så det skal du ha takk for. 

Så: du slår deg fortsatt ikke helt til ro med forklaringen. Og tenker nå mest på tærne og anklene dine. Jeg må først få si, helt oppriktig, at jeg ser ikke noe galt eller noe spesielt med tærne dine. Det er virkelig veldig vanlig at tær peker litt i ulike retninger. Ut fra bildene du legger ved ser de helt normale ut. Knekkelyder i ledd er og noen bare har - det er ikke tegn på noen sykdom. Knekkelyder i ledd har ingen sammenheng med revmatisk sykdom. Såvidt meg bekjent, ingen andre sykdommer heller. 

Og jeg må få understreke en ting: du må ikke finne på å operere noe som helst i foten som ikke gjør vondt! Foten er utrolig avansert og fint satt sammen. Den er full av små ledd, nerver og sener. Hvis det er kosmetiske årsaker til at du vil endre på noe i foten må jeg på det sterkeste fraråde dette. Og jeg ser ikke helt at det skulle være noen annen årsak, så lenge du ikke har smerter?

Mennesker er ikke datamaskiner. At begge foreldrene dine har tær som peker rett frem, betyr ikke på noen måte at det er unormalt at du ikke har det. Det er i grunnen ganske få sykdommer/tilstander eller generelt hva som helst med oss som bestemmes av ett enkelt gen, og som alltid er synlig direkte nedarvet. Finner du for eksempel en eneste føflekk på nøyaktig samme sted på din kropp og din fars kropp? Genetisk betinget det og såklart, men så veldig veldig mye mer komplisert enn som så. 

Jeg er med andre ord helt enig med fastlegen din: hvorfor lage dette til et større problem enn det er? Det er virkelig utrolig mye med mennesket vi ikke vet svar på per i dag. Forhåpentligvis vil vi en dag finne ut av hvorfor noen av oss utvikler for eksempel revmatiske sykdommer, men per i dag vet vi faktisk ikke. Og jeg ser ikke helt hva nytten skal være i å fortsette å lete etter en årsak til noe som egentlig ikke er et problem engang? Skjeve tær er ikke problematisk så lenge det ikke gjør vondt. Knekking i ledd er ikke farlig. 

Du beskriver at du er ganske stiv, som gjør at du ikke klarer å ta knebøy. Men at det er en revmatisk sykdom som gjør deg stiv er jo undersøkt og utelukket - så da ville jeg gått systematisk til verk og forsøkt å gjøre noe med det. Tren målbevisst, tøy daglig, eventuelt ved hjelp av en fysioterapeut eller trener med kunnskap om dette. I verste fall blir det ikke bedre, men verre blir det jo ikke så lenge det ikke skyldes sykdom. 

Ikke la dette påvirke karrierevalget ditt. Det virker som du er grundig utredet. Hvis ting er vondt og smertefullt skal man selvfølgelig gå både en og to runder, men jeg vil sterkt råde deg til ikke å bekymre deg eller la dette påvirke livet ditt