Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Ulike symptomer og plager

Spørsmål

Hva kan feile meg? Akutt blindtarmbetennelse med spredning til buk da jeg var 8 år. Hyppige anfall med nakkehodepine fra 8-9 årsalder. Smerter i muskler og ledd så lenge jeg kan huske. Har alltid hatt sykdomsfølelse i kroppen. Innimellom har jeg hatt bedre perioder (en "friskere" versjon av meg, varighet ca. 2mnd), det er ikke styrt ift. årstider eller menstruasjon. Klikking og smerter i hoftene, spesielt i tenårene. Smerter i kjevene hvis jeg gaper for høyt. Mye plaget med knærne, bedre av omega 3. Har hatt låsninger i kne, bekken, rygg, nakke, ringefingre (låser seg utstrakt posisjon) siden 2002. En skulder halvveis ut av ledd, ganske hyppig i tenårene. Periodevis brystsmerter, hyppige betennelser i voksen alder: øye, begge håndledd + betennelse i skulder, hofte (bursitt), korsrygg. Har slitt med ryggen periodevis siden 2010. Våkner stiv og med smerter, kommer meg knapt ut av sengen og klarer knapt å tørke meg bak. Går seg til når jeg kommer i gang med dagen. Smerter mellom skulderbladene. Har ved flere anledninger hatt så ekstreme smerter i korsryggen at jeg ikke klarer å stå oppreist, så jeg kollapser rett og slett. Smertene kan vare i flere måneder, men stort sett er jeg mye bedre etter et par uker. Finner ingen gode hvilestillinger. Har fått 3 ulike diagnoser på dette: Bekkenløsning, betennelse i ryggen, lumbago. Noen ganger får jeg kraftige smerter i nyrene og/eller blødning fra underlivet (ikke i urin) samtidig. Har hatt bekkensmerter med gangvansker i alle 3 svangerskap + bekkensmerter i 16mnd etter 1.svangerskap. Friskere i svangerskapene enn ellers. Renaud syndrom i ekstremiteter, og også i brystvorter ved amming av mine 3 barn. Har vært trøtt og sliten hele mitt voksne liv. Var nylig hos endokrinolog som mente at jeg kan ha bindevevssykdom, men blodprøvene var negative på P-ANA BINDEVEV AS og HLA-B27. Avsluttet. Ingen røntgen. Jeg kuttet ut kjøtt og melk april-19 og smertene ble kraftig redusert etter dette. Men er fortsatt ekstremt trøtt og sliten.

Kvinne 41
Svar

Hei,

Og takk for ditt spørsmål. Du har altså en rekke ulike symptomer over mange år, og lurer på hva dette kan skyldes. Du forteller til slutt at det meste har blitt mye bedre etter kostholdsomlegging, men at du fortsatt er mye trøtt og sliten. Alt som blir bedre er jo veldig bra, og mindre grunn til bekymring!

Det er ikke sannsynlig at alle tilstandene og symptomene henger sammen med hverandre. Du forteller at noen av plagene dine kanskje startet etter at du var alvorlig syk som barn. Dette ser vi jo ikke så sjelden, spesielt når det gjelder smerte- og utmattelsestilstander. Det danner seg "onde sirkler", hvor nervebaner blir såkalt sensitivisert, og symptomer og plager forverres og kronisifseres - selv om den opprinnelige utløsende årsaken er behandlet og fjernet. Om det er tilfelle hos deg kan jeg selvfølgelig ikke si så mye om, men vit at det er vanlig. Kroppen og hjernen er rett og slett utrolig dårlig på å skille akutt smerte og sykdom fra kronisk smerte. 


La meg prøve å rydde litt opp i noen ting som jeg ikke ser at burde henge sammen med andre ting. Jeg bruker ordet "systemsykdom" som en betegnelse på spesifikke sykdommer som sitter i kroppen, som feks revmatiske sykdommer (dette ser jeg selvfølgelig fra en revmatologs ståsted): carpal tunnel syndrom er vanlig og ufarlig, ikke tegn på systemisk sykdom. Migrene - er vanlig, plagsomt, sjelden tegn på øvrig systemsykdom. Alvorlig migrene gir ofte en rekke følgesymptomer som utmattelse, kronifisering av smerter, og nevrologiske fenomener osv. Chiari malformasjon er ikke tegn på systemsykdom. Du er også grundig utredet av nevrolog uten funn av annen nevrologisk sykdom enn migrene. Kraftige underlivsblødninger (bør utredes med gynekologisk undersøkelse, men ses ikke som ledd i systemsykdom). 


Så står vi igjen med mangeårige kraftige smerteanfall, fra nakke, korsrygg og bekken men også andre perifere ledd, samt Raynauds fenomener. Du er HLAB27 negativ, hvilket betyr at du høyst sannsynlig ikke har Bechterex. ANA negativ innebærer at det høyst sannsynlig ikke dreier seg om en bindevevssykdom. Du angir heller ingen spesifikke symptomer på bindevevssykdom annet enn raynaud. Med disse mangeårige smertene vil jeg anta at det er gjort noe billeddiagnostikk i løpet av årene (du har jo også fått påvist Chiari-malformasjon). Slik vil jeg tro at de vet du ikke har artritter (leddbetennelser) i nakke/rygg, trange forhold eller tilsvarende strukturelle problemer. 


Jeg tror det kan være nyttig å forsøke å holde symptomer og plager litt fra hverandre, å ikke alltid tenke at de henger sammen. Smerter skal selvfølgelig utredes mtp underliggende årsaker, ikludert revmatisk sykdom. Da med blodprøver, jeg vil anta at det også er tatt med betennelsesmarkører på noe punkt, og eventuelt billedundersøkelser. Mange pasienter med nakke/rygg-smerter finner vi ofte ikke noen konkret forklaring på, det kan være muskulært, relatert til slitasje osv. Behandlingen er ofte fysikalsk behandling, trening og forklaring mtp årsakesmekanismer, håndtering osv. Det er selvfølgelig også sånn at man blir sliten av å gå rundt med mye smerter over lang tid, som igjen kan forverre smertene da man ikke har energi til å "håndtere" de osv. Noen ganger kan rehabiliteringsopphold være nyttige, litt avhengig av hva man tenker er mest korrekte diagnose. 


jeg kunne altså ikke være særlig konkret på spørsmålet "hva feiler det meg". Jeg har inntrykk av at du har flere separate helseproblemer, som kanskje ikke må ses i sammenheng. Jeg foreslår en oppsummerende samtale med fastlege, om hva som er mest fornuftig som neste skritt, og hvor man gjennomgår litt hva som er gjort av utredning og hva du og fastlege tenker eventuelt står igjen før man lander på tiltak.


Håper dette var til noe nytte og god bedring!Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-