Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Systemisk lupus erythematosus

Spørsmål

Hei De siste ukene får jeg boblen mage, mye gass og magevondt eier middag. Magen er helt fin etter frokost og lunsj, men så kan det begynne og blåse seg opp og etter å ha spist middag kan det bli ordentlig ondt. Jeg spiser middag laget fra starten. Jeg jobber i butikk og står og går hele dagen. Trener flere ganger i uka, styrke og løping. Er slank. Pga gjentagende urinveisinfeksjon det siste året fikk jeg nå påvist nyrestein på 1cm. Jeg har mye svie og sår munn. Sprukken tunge. Og det er mye jeg ikke kan spise vogdrikke siden det er ondt. Noen har men det er bruning mounth syndrom. Jeg er ikke sikker. Alt surt, veldig søtt, salt, krydret, rødvin osv. Det virker også som jeg har unaturlig lett for å få ondt i ledd. Som tennisalbue som aldring går over, skuldersmerter på 2. året. Ondt i håndleddet uten grunn. Nå også lårmuskel. I ansiktet får jeg røde felter på nese og kinnene med røde kviselignende små nuller med puss. Bruker ikke sminke. Jeg lurer på om allt dette er kroppens måte å fortelle meg at noe er galt. Jeg skulle så gjerne visst årsak. Om der er flere eller en årsak. Legen min gir meg en krem for det i ansiktet og beskjed om å drikke juice for nyrestein og urinveisinfeksjon. Men da svir jeg bort slimhinnene i munnen og får ondt i magen. Noe hun burde vite.

Kvinne 54
Svar

Hei!


Med så mange symptomer, fra så mange ulike organsystem, tror jeg det er lurt å tenke systemisk, altså tilstander som potensielt rammer hele kroppen, og som oftest skyldes antistoffer mot eget vev. Jeg holder det ikke som veldig sannsynlig, men ut fra det du skriver, synes jeg man burde sjekke at det ikke er tale om systemisk lupus erythematosus, SLE. Denne rammer hyppigst kvinner, og debuterer gjerne hos personer yngre enn det du er, men det er rapportert store variasjoner. Denne kalles den store imitator, da den kan ligne på så mange andre tilstander. Det klassiske er et "sommerfuglutslett" i ansiktet, samt leddsmerter, sår i munn og slimhinner, men også de indre organer.


Jeg tror det er lurt at du får gjort denne vurderingen sammen med fastlegen, og hvis det er fortsatt mistanke, bør du absolutt henvises til en revmatolog.


Lykke til!