Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Store plager i mange ledd - artrose eller slitasje?

Spørsmål

Hei. Jeg er en kvinne på 47 år som plages med store ryggsmerter og skuldersmerter -skal opereres i begge skuldre fortløpende - forkalkning og betennelse er årsaken. Begge skuldre er like vonde. Om jeg løfter de eller legger armene bak hodet er det veldig vondt å ta de ned igjen. Jeg har fått utallige runder med kortisonkurer, som kun virker noen uker. I tillegg fysio og kiropraktor. Skuldrene har vært slik i over ti år. Ryggen min er så vond at jeg har måttet redusere kontorstillingen min ned til 50%, dessverre. Jeg klarer ikke sitte dag etter dag, da er jeg helt ødelagt. Jeg plages med å få «støt» når jeg går eller beveger meg - etter en dag med mye sitting. Kan plutselig få så vondt i korsryggen idet jeg skal inn og ut av bilen at jeg blir sittende i låst stilling uten å tørre å røre meg. Står jeg, så knekker jeg i hop når jeg treffer smertepunktet. I tillegg verker hofte og høyre «skinke», også om natten. Jeg har den siste tiden fått mer og mer smerter i fingre og tå-ledd. Som du kanskje ser av bildet oppstår det kuler som er vonde. Jeg har også innimellom vondt i albue og håndledd. De to siste årene har synet forandret seg fra normalt til -3, er tåkete og uklart. Det har skjedd veldig brått. Jeg har også lavt stoffskifte. Fikk sjekket kortisolnivået da sykehuset oppdaget at det var lavt. Det synker veldig fort i løpet av dagen. Jeg har som du ser fått mange plager de senere år. Eller er d ingen problem å gå daglige turer på1-2 timer (har hund). Det gjør bare godt for kroppen😊 Har du en tanke om hva det kan være? Røntgen av rygg for mangel år siden viser slitasje, men det skulle vel ikke føre til slike smerter i så mange år?

Kvinne 47
Svar

Hei,


Og takk for ditt spørsmål. Du har altså hatt en rekke leddplager i mange år. Mye plager med ryggen, og skuldre som du nå venter på operasjon for. I tillegg hofter, og i det siste fingre. Dette hemmer deg i stor grad, og du kan ikke lenger jobbe fullt. Du beskriver at gode turer kan lindre godt.


Først: jeg kan vanskelig se synsplagene dine, stoffskiftet og kortisolnivået direkte i relasjon til leddplagene. Dette må du ta opp med din fastlege. 


Så: vi vet at du fra før har påvist slitasjeforandringer i ryggen. Du spør om dette kan forårsake så mye smerter så lenge, og det triste svaret er dessverre at det kan det - i den forstand at slike forandringer ikke går bort, men heller øker med tiden, og kan og affisere mange ulike ledd. Uten å ha undersøkt deg kan jeg selvfølgelig ikke si noe om hva som gir deg plagene dine - men det kan høres ut som du kan ha polyartrose. Dette kalte vi slitasjegikt (da i mange ledd) tidligere, men den betegnelsen er vi ikke lenger så glad i, da artrose kun i liten grad er forårsaket direkte av slitasje. 


Vanlige ledd som rammes er skuldre, rygg, knær, hofter, håndledd og små fingerledd. Det er heller ikke uvanlig å få knuter rundt fingerledd, som du har demonstrert på et bilde. Behandlingen er av og til kirurgi (inkludert proteser), av og til kortisoninjeksjoner, men i all hovedsak er målrettet trening den beste behandlingen i mange tilfeller. Dette bør man få hjelp og kursing til hvis man har mye plager. 


Det er fint du bevisstgjør dine behandlere om hva de tenker er årsaken til feks skulderproblemene dine. Man skal jo ha tenkt igjennom om årsaken til betennelsene kan skyldes andre ting - da sykdommer som leddgikt. Disse sykdommene skal behandles helt annerledes enn artrose og slitasje. Ofte kan en undersøkelse hos revmatolog være nyttig, for å utelukke at det er andre årsaker til plagene dine. Hovne ledd bør generelt alltid undersøkes av lege. 


Ta en grundig prat med både fastlege og kirurgene som skal operere deg, om hva de mener er årsaken til alle dine plager. Det finnes flotte kurs og artroseskoler som mange pasienter har stor nytte av, dersom det er dette som er grunnlidelsen din.


Håper dette var til nytte, og lykke til