Stive og vonde fingerledd: Revmatisk sykdom?

Spørsmål

Hei. Jeg har i det siste slitt med hovne og stive fingre. Dette startet for flere år siden. Men har blitt værre med årene. Har karpal tunnel syndrom i begge hender, som jeg er operert for i 2016. Opererte siste del av høyre hånd i september 2017. Gikk da inn i albuen. Jeg har ikke hatt noen komplikasjoner. Jeg har, så lenge jeg kan huske, blitt stiv og hoven i fingrene når jeg går tur F. Eks. Men tenker at det er normalt. Siste mnd har jeg vært vond og stiv i fingrene på morgenen. Jeg har hatt smerter i det største leddet i høyre pekefinger. Dette forsvant, men jeg kjenner den fra tid til annen. Leddet blir av og til litt hovent. Føler nå at det er stivhet og ømhet i de andre fingerleddene på begge hender. Men mulig mest høyre hånd. Siste dagene har jeg vært mer hoven, og da helt likt i begge hender. Stiv og ubehagelig. Det kommer og går, men er værst om morgenen. Men i dag og i går føler jeg meg stiv/hoven i fingrene hele dagen. Men ikke like ille som om morgenen. Dette er, som sagt, mer ubehagelig enn smertefullt. Har leddgikt i nær familie, og er selvsagt redd for at det er dette. Men vil ikke gå til legen for "ingenting", spesielt siden det ikke er særlig smertefullt. Jeg er ellers normalt sunn og frisk og aktiv med trening og toppturera. Og har ingen andre plager. Jeg røyker.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Her har du ikke stilt noe konkret spørsmål, men fortalt om stive og hovne fingre, som er verst om morgenen, og om leddgikt i nær familie. Da tenker jeg at det finnes en mulighet for at dette kan handle om leddgikt / revmatisk sykdom også for ditt vedkommende, men ikke nødvendigvis selvfølgelig. Du kan gå til legen din for å sjekke om det kan være slik sykdom. Da blir det tatt blodprøver m.v. for å avklare dette. Du skriver at du ikke ønsker å gå til legen for "ingenting", men dette er jo virkelig ikke "ingenting", det er symptomer som teoretisk sett kan skyldes revmatisk sykdom, som du også kan få behandling for, om du har det. Derfor vil jeg helt klart anbefale deg en tur til fastlegen din med dette. Legen vil garantert ikke tenke at dette er "ingenting".

Hvis blodprøver og legeundersøkelser avklarer at det ikke er revmatisk sykdom, så er det greit for deg å vite at det er fullt mulig og ganske så vanlig, å ha stive og vonde ledd i perioder, uten at det har med påviselig sykdom å gjøre.

Lykke til.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Alf Kristoffer Ødegaard ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Pris fra 259,-