Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Sterke muskelsmerter av statiner

Spørsmål

Hei, Jeg har høyt kolesterol (over 9) og er for tredje gang i mitt liv satt på statiner. Legen sier jeg MÅ. Allerede etter 6 dager er jeg så å si sengeliggende med muskel- og leddsmerter, nakke, hofte og skulder er verst. Jeg har muskelsykdom, bløtdelsrevmatisme (Sjøgren), har vært på Rh årlig men må henvist fastlege. Min bekymring er: blir jeg vedvarende muskelsvekket etter denne medisinen? Er forespeilet 3 md før ny kolesteroltest. Bør jeg prioritere enten /eller? Risikere tette årer, men beholde muskelkraft? Kan jeg ta Prednisolon mot smerter? Jeg har ny fastlege, ung, kanskje litt uerfaren. Derfor second opinion. Mvh Reidun

Kvinne 74
Svar

Hei,


Og takk for ditt spørsmål. Det var jo et konkret og fint spørsmål, men ikke så enkelt å svare på sånn rett ut! Du har jo en sammensatt problemstilling, med meget høyt kolesterol og i tillegg Sjøgren. For tredje gang forsøker man nå statiner, som du har betydelige bivirkninger av. Til dels invalidiserende, høres det ut som. 

Jeg er enig med fastlegen din i at kolesterolet må behandles. Det er slik at en del opplever muskelsmerter av statiner, noe som i de fleste tilfeller ikke er farlig, men selvfølgelig plagsomt. Det kan og være forbigående. Så er det en meget liten andel av pasienter på statiner som utvikler en såkalt myositt. Dette er altså muskelbetennelse. Dette er farlig, vil føre til muskelsvakhet og andre komplikasjoner, og disse pasientene kan dessverre ikke ta statiner nesten uansett risikoprofil. 

Det er ikke typisk med sterke smerter ved myositt, hovedsymptomet er muskelsvakhet. 

Mtp hvor sterke plager du har syns jeg likevel det høres indusert ut å få målt muskelenzymer (CK) hos din fastlege. Dette for å utelukke alvorlig muskelaffeksjon/myositt. 

Du kan selvfølgelig ikke akseptere så uttalte bivirkninger over tid, men opprett en god dialog med fastlegen din om dette. Hvor mye må man akseptere over hvor lang tid før man forventer at forbigående bivirkninger blir bedre? Er alle ulike statiner prøvd ut? Andre medikamenter (det finnes andre kolesterolmedisiner)? Andre tiltak? Når det er komplisert å behandle så høyt kolesterol kan en henvisning til spesialisthelsetjenesten være nyttig (lipidpoliklinikken i Oslo eller indremedisinsk avdeling på ditt lokale sykehus).  

Håper dette var til noe nytte, og lykke til!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-