Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Sterk hodepine og muskelspenninger

Spørsmål

Hei. Jeg sliter veldig med en konstant hodepine, som av og til øker til voldsomt hodeverk + svimmelhet, utmattelse, og sterke smerter i musklene i nakke/skuldre/øvre rygg. Alt dette startet i mai 2020, har aldri hatt ligende plager før.

Hodepinen er av trykkende karakterer, som at hodet «sprenges» og at hodet er tungt å holde oppe. I sommer ble jeg lagt inn på sykehus, fordi jeg til slutt kollapset av smertene og kastet opp mye. Der tok de mange tester, blant annet en MR, spinalpunskjon, trykkmåling,blodprøver, EKG. men det eneste de kunne finne var antistoffer på kyssesyke, svak feber, svak økt CRP og spor av borrelia (som ikke vistes på prøver jeg har tatt i ettertid) og litt høyt blodtrykk. De konkluderte med at plagene mine kom fra spenninger i nakke og skuldre.

Jeg fikk så diagnosen «spenningshodepine og migrene» hos nevrolog. Men jeg har null effekt av migrenemedisin, har så og si prøvd alle triptaner og forebyggende det finnes, og hodepinen er konstant ikke anfallsvis. Jeg har prøvd å gå til fysioterapi, men det har ikke hjulpet så mye.

Jeg klarer ikke trene, fordi svimmelheten og hodeverket øker når jeg er i aktivitet. Jeg er blitt sengeliggende i stor grad. Plagene har vært konstant nå i 7 måneder og har påvirket livskvalitet i veldig stor grad, og jeg klarer ikke jobbe lengre. I tillegg er jeg alltid veldig hoven i huden over øyelokket, og får ofte blodsprengre øyne, og smerter bak øyenene, som har kommet samtidig som de andre plagene, og de greier ikke finne ut hva det skyldes. Har vært hos øyelege og der fant han ingenting som kunne forklare det. nå er jeg avhengig av opiater for både hodeverk og muskelsmerter.

Jeg lurer på om du tror hodeverk,svimmelhet og alt henger sammen med muskelspenningene mine og hva jeg kan gjøre for å få hjelp med dette?hvilke behandlinger burde jeg prøve?

Har blitt behandlet for migrene i 7 mnd nå, og føler kanskje jeg er blitt feildiagnosert. Hva tror du feiler meg? På forhånd tusen takk, mvh jente 21

Kvinne 21
Svar

Hei,


Og takk for ditt spørsmål. Du strever altså med alvorlig hodepine, med nokså konkret start tidligere i år. Du har og muskelspenninger, sterke smerter i nakkeregionen og bak øynene, hovne øyelokk og er generelt preget av dette. Smertene er så sterke at de er opiatkrevende og du er mye sengeliggende. 


Du har stilt spørsmålet til revmatologen, det er nevrolog du tidligere har vært utredet hos. Noe som er naturlig med tanke på dine symptomer. Migrenebehandling har ikke hatt effekt, og du lurer på om du er feildiagnostisert mtp dette. Utredningen nevrologisk sett synes å ha vær grundig, og jeg skal selvfølgelig ikke begi med ut på differensialdiagnoser på dette feltet. 


Du lurer så på om muskelspenninger kan forklare alle dine symptomer. Det var et vanskelig spørsmål! Helt hva som er høna og hva som er egget er det jo ikke mulig for meg å svare på. Det er klart at ting går andre veien og - at sterk hodepine gir økte muskelspenninger osv. Fysioterapi har ikke hatt effekt heller. 


Jeg kan dessverre ikke svare deg på hva som feiler deg. Det er ingenting i det du skriver som får meg til å tenke at du har noen spesifikk revmatisk inflammatorisk sykdom. Det som er viktig for deg å få avklart er om plagene dine skyldes en spesifikk underliggende somatisk behandlbar sykdom som kan behandles, eller om dette er et mer sammensatt bilde - som det ofte er. Du har jo tydeligvis hatt forhøyede betennelsesprøver og kanskje har hatt en infeksjon. Har dette utløst en on sirkel av smerter, muskelspenninger, opprettholdelse av stressreaksjoner, mer smerter osv? Eller ligger det under en spesifikk sykdom som må behandles/elimineres før man kan gå mer konkret til verks for å bryte opprettholdende "onde sirkler"? 


Dette bør du spørre din fastlege nokså konkret om! Krever symptomene dine videre utredning noen plass? Eller skal vi nå begynne å håndtere de basert på symptomer, og ikke lete etter utløsende årsak lenger? Og bør du utredes for tilstander som ME?


Når du har fått et mer konkret svar på dette, syns jeg og du skal ta opp med din fastlege om det er indikasjon for feks rehabiliteringsopphold et sted. Med så omfattende plager kan det være utfordrende å komme i gang selv. 


Håper dette var til noe nytte, lykke til og god bedring!