image: Stadige betennelser

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Stadige betennelser

Spørsmål

Jeg har slitt med vonde/betente ledd i 10 år. 1-6 mnd mellom hver gang det dukker opp en betennelse i ledd i kroppen. En gang kan det være kne, en annen gang håndledd osv. Får da betennelsesdempende av fastlege, å så går det over etter en kur. Vil tilføye at det er svært mye revmatisme på min fars side, min bror har nå fått leddgikt og jeg har psoriasis av den typen som går på ledd. Nå har det blitt værre. Siden februar har jeg slitt med hofta. Betennelsesdempende har ingen virkning, jeg har prøvd fysioterapi og trener. Det er betent i slimpose og senefester. I juli startet det også i nakken. Det startet med en knaselyd når jeg vrir på hodet. Dette har utviklet seg med smerter, som kommer fra nakken, går nedover skuldre og skulderblad, og utover armene. Jeg har tatt røntgen av Hofte, håndledd og fingre, men ingen funn. Jeg har sjekket revmatisme med blodprøver, men ingen funn der heller. Fastlegen er vel litt tom for ideer nå, men jeg blir utrolig sliten av smertene, og dette går utover livskvaliteten. Ønsker å høre hva du tenker om dette, og om du har noen gode råd.

Kvinne 36
Svar

Hei,

Og takk for ditt spørsmål. Du har altså i mange år hatt det du beskriver som gjentatte betennelser i ledd i kroppen. Du får betennelsesdempende medikamenter med effekt, men dette er selvfølgelig slitsom. Det er revmaisk sykdom i familien og du har selv psoriasis. Nå strever du spesielt med hoften og nakken.

Bruken av ordet betennelse i ledd/leddnære områder varierer ut fra hvem du snakker med. Senebetennelser og lignende tilstander er ofte betinget i slitasje/bruk. Ofte kan vi da ikke påvise noen betennelse ved normal billeddiagnostikk. Revmatologer bruker betennelse om ledd hvor det påvises betent vev og/eller økt væske.

Det være seg et hovent kne, hvor man feks kan tappe ut forøket leddvæske, eller hovne ledd i fingre hvor vi kan se betennelse med ultralyd. I nakken må man bruke MR for å kunne påvise betennelse. Avhengig av hvilke strukturer som er betente bedømmes det så om dette kan skyldes leddgikt eller lignende sykdommer, om det er relatert til slitasje eller annet. Slitasje kan og gi sekundær betennelse i seg selv.

Noen typer leddgikt, psoriasisleddgikt spesielt, vil ikke få utslag på spesifikke revmaprøver. Men i perioder med betennelse vil selvfølgelig inflammasjonsmarkørene ofte være forhøyet (SR og CRP).

Jeg tenker at det er viktig at man får kartlagt aktuelle betennelser med billeddiagnostikk hos deg. Du sier du har vært til røntgen, men ikke hvilken type. Ofte vil det være nødvendig med ultrald eller MR. Det synes heller ikke urimelig at du burde vurderes av revmatolog mtp denne sykehisorien, spesielt kombinert med at du har psoriasis. Psoriasisleddgikt kan være vanskelig å diagnostisere og er en spesialistoppgave.

Håper dette var til nytte og lykke til!

Foto øverst: NTB / Shutterstock