Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Spørsmål om revmatisme

Spørsmål

Hei. Jeg er en kvinne på 42 år, som undrer meg på om jeg kan ha revmatisme. Jeg plages med vondt i kroppen. Jeg har veldig vondt i ankler/hæler, men har trodd jeg har hatt akillesbetennelse. Så plutselig i vår fikk jeg veldig vondt i begge knær. Dette er bedre nå. Det kom samme helg, uten at jeg hadde gjort noe påfallende annerledes enn jeg bruker. jeg har også vondt i håndledd (vært stiv i dem i ca. 15 år, vondt å sykle bl.a. pga dette), og jeg føler det verker i "kulen" innerst på håndflaten i overgangen mellom håndflaten og underarm. (på samme side som lillefinger). Kjenner det på begge sider, verst på venstre. Føler periodevis meg dårlig, akkurat som jeg har en slags feberfølelse i kroppen, men uten at det bryter ut. Jeg gikk en periode på Vimovo for hælene, og følte jeg fikk utrolig mer energi, trodde det kun skulle hjelpe på hælene men følte meg merkbart i mye bedre form. Jeg har tatt en blodprøve hos fastlegen som skulle kunne si om jeg har det, den var negativ. Min mor, tante og mormor har fått påvist revmatisme. Min tante sier at også hennes prøve var negativ, men hun har sterk revmatisme, er delvis ufør av det. Jeg har lavt stoffskifte. Det jeg lurer på er om det likevel kan være revmatisme, og om det er sannsynlig ut fra at blodprøven var negativ? Ville du ut fra symptomer anbefalt at jeg sjekker opp det videre? Mvh. kvinne 42

Kvinne 42
Svar

Hei,

Og takk for ditt spørsmål! Du lurer altså på om du kan ha "revmatisme" - og da må jeg først få definere det begrepet litt. Revmatisme er en måte man omtaler revmatiske sykdommer på. Men det finnes veldig mange forskjellige revmatiske sykdommer! Og selv om noen av disse har mange fellestrekk, og også noe felles når det gjelder arvelig disponering, omfatter dette også diagnoser som ikke har noe med hverandre å gjøre. For å inndele litt mer konkret, så har vi såkalte inflammatoriske leddsykdommer - som klassisk leddgikt, Bechterew og psoriasisartritt. Vi har og systemiske bindevevssykdommer - som lupus, og vaskulitter (årebetennelser). I tillegg kommer plager som er forårsaket av artrose eller skader - også det vi omtale slitasjegikt. Så har vi tilstander som fibromyalgi, som er omfattende smerteproblematikk til ledd og muskulatur, men hvor man ikke finner underliggende leddbetennelser. Alt dette blir ofte omtalt som revmatisme - altså svært forskjellige diagnoser. 


Noen av disse diagnosene har en ganske sterk arvelig komponent. For eksempel psoriasisartritt og Bechterew, men også smertesyndromer som fibromyalgi. Det er derfor viktig at du søker å finne ut hvilken diagnose dine familiemedlemmer faktisk har i denne sammenhengen. 


Du har tatt en blodprøve som var negativ, og jeg kan jo bare spekulere i hvilke(n) prøve(r) dette har vært. De fleste pasienter med leddgikt har forhøyet anti-CCP eller RF. Disse prøvene er imidlertid ikke forhøyet ved de andre relevante diagnosene, så uten en øvrig utredning betyr ikke denne prøven alt. De med bindevevssykdommer har andre antistoffer. Ved psoriasisartritt har man ikke spesifikke antistoff i blodet, men man finner ofte forhøyet senkning og CRP, spesielt ved aktiv sykdom.


Ut fra beskrivelsen av smerter kan jeg dessverre ikke si noe fra eller til om du kan ha noen form for revmatisk sykdom eller ikke. Det mest spesifikke funnet på leddgiktssykdom er at ledd er hovne, noe du ikke beskriver. At du har hatt så god effekt av vimovo er interessant, og er noe du bør nevne til din fastlege. Jeg foreslår derfor at du samler litt mer nøyaktig informasjon om familiens diagnoser, og tar opp problemstillingen med din fastlege en gang til, med spørsmål om du er grundig nok utredet for underliggende revmatisk sykdom.


Håper dette var til nytte og lykke til!