Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Spondylartritt og skoliose

Spørsmål

Hei..MR 11.4.2018 beinmargsødem på begge sider av venstre is-ledd,revmatolog: Smal uregelmessig leddspalte på venstre side og preartikulær sklerose særlig på illumsiden,tykke snitt ca.4 mm. Høyre is-ledd arthrittsekvele,usurer i fremre del. Begynner på biologisk behandling oktober 2018,byttet til en annen type etter 4 mnd da jg ikke hadde effekt av den første,fikk og prednisolon kur innimellom.MR slutten av september 2019 viser samme sykdomsaktivitet som før biologisk behandling ( 2 typer på et år) fikk i oktober utslett med blemmer og fikk seponere humira og var til kontroll igjen i november 2019 der legen mener at (skoliosen påvist på røntgen før oppstart av biologisk i 2018 muligens lager mekanisk betennelse i is -ledd pga biologisk medisin ikke hjalp. Denne skoliosen spurte jg om på andre kontroll i begynnelsen fikk beskjed om at den ikke var «stor» og ikke hadde noe å si for spondylartritten,men nå menes det at den kanskje lager denne betennelsen. Er henvist til ortoped men det er så lang ventetid. Skal til kontroll igjen 24 februar der de skal se om jeg har bortfallseffekt av humira og eventuell revurdering av diagnose!! Har så mye smerter nå og er rimelig fortvilet. Spørsmålet blir kan en slik betennelse og forandringer komme av skoliose?? Skoliosen er lett s-formet høyrekonveks torakalt og venstrekonveks lumbalt.

Kvinne 37
Svar

Hei,

Og takk for ditt spørsmål. Du reiser en viktig og utfordrende problemstilling. Du har altså fått diagnostisert en spondylartritt på MR med ødem, sklerose og usurer i 2018. Imidlertid har du ikke hatt effekt av to ulike biologiske behandlinger, og har hatt bivirkninger. Du har og skoliose - og det er nå stilt spørsmål om det rett og slett er en mekanisk påvirkning av skoliosen som gir det symptomer og de nevnte IS-leddsforandringene. 

Å stille en spondylartrittdiagnose høres i grunnen ganske lett ut, men kan som du forstår være virkelig vanskelig. Man skal aldri stille diagnosen basert på MR-forandringer alene, men se de i sammenheng med symptomer, kliniske funn og øvrige blodprøver inkludert vevstype HLAB27. Ut fra hva du forteller er MR-beskrivelsen her nokså entydig, men man vet også at det kan være store forskjeller i hvordan radiologer tolker slike forandringer.

At en lett skoliose skal gi både benmargsødem og usurer i IS-leddene syns jeg høres mindre sannsynlig ut - men dette må vurderes helt avhengig av hvor store MR-forandringene virkelig er, vevstypen din, blodprøvene og kliniske symptomer i utgangspunktet. Det skal du ihvertfall vurderes meget grundig for, og du skal få god forklaring på hvorfor man tror det ene eller det andre. Har du fått økende smerter etter seponering av Humira? Det høres litt sånn ut, dette er i tilfelle viktig informasjon. Jeg kan selvfølgelig ikke si noe fra eller til om hva som er riktig her, men det er naturlig å revurdere enhver diagnose om man ikke har forventet behandlingseffekt. Imidlertid skal selvfølgelig du og dine symptomer også høres. Igjen - en MR-undersøkelse er aldri nok i seg selv for å stille en sikker diagnose.

Håper dette var til noe nytte, og lykke til!