Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Smerter og utmattelse i mange år - videre utredning?

Spørsmål

Jeg er: -Normalvektig -Kvinne -30 år -Ikke-røyker/lite alkohol -Høyt utdannet -Har hatt en fin oppvekst -Har ett godt grunnhumør -Er sosial og i et godt ekteskap Jeg har så lenge jeg kan huske vært plaget med: -Kraftige muskelsmerter i hele kroppen, som stølhet/ømhet man opplever etter trening. -Svært sliten, kan sove uendelig mye. -Tørre øyne Jeg har flere ganger vært hos legen for å få hjelp. Jeg har tatt blodprøver som alltid har vært normale og fått beskjed om at det ikke er noe å gjøre. For noen år siden fikk fastlegen meg inn i et "program". Etter litt flere blodprøver, en fysioterapeut som klemte på meg i 5 minutter og samtale med psykolog sa de at de ikke visste hva som er galt med meg, sa at det var fibromyalgi, selv om den diagnosen ikke passer. Jeg fikk komme på ett 3 ukers opphold på et behandlingssenter, men ble skuffet da jeg oppdaget at det var et senter for å mestre fibro, ikke for å bli undersøkt videre. Jeg ga da igjen opp. Så ble jeg gravid og deretter ammet. Jeg fikk mer energi og mindre muskelsmerter. Nå sluttet jeg å amme for en uke siden og har blitt forferdelig sliten og muskelsmertene er tilbake. Det får meg til å tenke at det enten er søvnkvalitet eller hormoner som har vært problemet, i alle fall at det kan finnes en bedring. Men spørsmålet er egentlig ikke hva som feiler meg, for det vil jeg gjette på at du ikke vet. Spørsmålet er hva jeg kan gjøre for å bli ordentlig undersøkt. Jeg er sikker på at fastlegen føler deres oppgave er gjort etter at jeg var på "programmet" deres for noen år siden. Men jeg mener noen blodprøver og å bli klemt litt på ikke er nok til at jeg skal akseptere at jeg skal leve med det her resten av livet. Kan man se noe på røntgen? Søvnobservasjon? CT-scann? Skal jeg dra til USA? Privat praksis? Jeg ønsker meg en som føler det er hens oppgave å finne ut hva som feiler meg, ikke at jeg bare er en ball som ingen vil ha, men sender videre. Hvem oppsøker jeg?

Kvinne 30
Svar

Hei, og takk for ditt spørsmål. Du har altså en mangeårig sykehistorie med kraftige mukselsmerter i kroppen, tørre øyne og utmattelse. Du har vært utredet hos din lege med blodprøver, og du har fått en fibromyalgidiagnose du ikke er enig i - eller som du i det minste mener er stilt på tynt og/eller sviktende grunnlag. Du har og registrert at du har vært mye bedre nå mens du har ammet, med forverring etter at du sluttet.

Du sprø ikke hva du kan lide av, for som du vet, er ikke det mulig å si så mye om sånn via internett, men du spør hva du skal gjøre for å få en ordentlig utredning og en endelig diagnose. 

Nøkkelen til det er i Norge fastlegen - og en tur tilbake dit er på sin plass. Det har tilkommet nye opplysninger (endring i symptomer under graviditet og amming), og dette bør fastlegen opplyses om. Og så foreslår jeg at du forbereder deg godt - og prioriterer nøye hva du skal ta opp siden tiden som regel er knapp på disse konsultasjonene. 

-Gjør det klart at du vet det er tatt en del blodprøver, men at du føler utredningen ikke har vært tilstrekkelig

-Fortell at du er uenig i diagnosen som er gitt, og kort hvorfor

-Gi beskjed dersom det er noen spesielle ting/diagnoser du selv har tenkt på, googlet e.l. Noen ganger kan dette være veldig hjelpsomt for legen! Andre ganger kommer det da opp diagnoser som absolutt ikke kan stemme, og da kan dette avklares raskt.

-Dersom du ikke kommer noen vei: be om en second opinion eller bytt fastlege


Du sprø om det bør gjøres søvnregistrering osv, det kan jeg ikke svare på ut fra denne informasjonen. Du lurer også på om du bør gå til privat utredning - og det kan jo være nyttig av og til. MEN: du har en langvarig, kronisk problematikk. Det er veldig sjelden man finner en eksakt diagnose, korrekt medisin og vipps - så var alle plagene dine borte. Slike problemstillinger er gjerne mye mer sammensatte enn som så, og da blir fastlegen et viktig ledd før eller siden uansett - så det er viktig at du finner en du føler tar deg på alvor (det betyr ikke at du trenger å være enig i alle hens beslutninger). Privat utredning kan du kanskje søke dersom det ikke er aktuelt å bytte fastlege som en second opinion. Jeg ville gått til en allmenpraktiserende lege først, ikke direkte til spesialist, ettersom det er vanskelig å si hvilken spesialist du skulle til ut fra disse opplysningene. 

Men du kan jo gi din fastlege en ny sjanse først - kom som nevnt med en prioritert plan, og gjør det klart at du ikke føler du er grundig nok utredet og at diagnosen din er satt på tynt grunnlag.


Håper dette var til nytte - lykke til!