Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Smerter og sår i munnhule - revmatisk sykdom?

Spørsmål

Hei. Høsten 2020 var jeg mye sliten. Jeg sleit med hjertebank, kaldsvetting og generelt dårlig form. Tok EKG og belastnings ekg, alt bra. Rett før jul fikk jeg akutte smerter bak venstre øye og ble lagt inn på ahus akutt. MR av hode og øyehule normal, CT av hode normal, røntgen thorax normal og ingen funn på spinalprøven. Hodepinen ga seg etter ca 1 døgn. I over et halv år nå har jeg slitt med vondt i muskler i hele kroppen samt hodepine 3-4 dager pr uke. Har også tidvis hatt mye leamus i muskler i lår og legg. Beina har kjentes tunge. Har vært sykemeldt i 4 måneder, men har bare blitt verre selv om jeg har tatt det med ro. For ca 4 mnd siden fikk jeg akutte nervesmerter i tunga. Den brant og svidde noe grusomt i flere timer før det ga seg. Etter denne episoden har jeg hatt kroniske plager i munnhulen. After som kommer og går, munntørrhet, vandig spytt uten slim, rødme og svie på tungespiss samt generell rødhet og irritasjon i munn og svelg. Plagene i munn og svelg har vært kroniske døgnet rundt i 4 mnd nå. Vært hos ØNH men han fant det ikke ut, så er henvist til ØNH på ahus. Fastlegen har tatt vitamin-og mineralblodprøver. Alt normalt. Høye verdier s-alat (159) S-ASAT (49) og s-ferritin (382). Resten av blodprøvene var normale. Jeg mistenker at ØNH ikke fant noe fordi jeg har fått en slags inflammasjonssykdom som også påvirker munnslimhinnene. Men syns ikke symptomene mine passer helt med f.eks sjøgrens eller lupus. Jeg gjorde også noe jeg ikke burde gjort i rein fortvilelse, nemlig selvmedisinering. Jeg tok 20mg prednisolon i 1 uke og har akkurat startet på nedtrapping i samråd med lege. Dette gjorde så munnhulen gikk fra rød til rosa, samt bedret muskelverkingen og følelsen av tunghet i beina. Aftene og svie samt rødhet på tungespissen forsvant ikke. Hjalp heller ikke mot munntørrheten. Håper på klokt svar.

Mann 33
Svar

Hei,

Og takk for ditt spørsmål. Du er altså en ung mann som har hatt diverse plager i det siste. Først slitenhet, hjertebank og øvrige symtpomer uten funn av noe galt. Så akutt hodepine bak øyet uten at man fant årsaken til dette. Nå plages du av ganske sterke smerter på tungen og i munnhulen, hvor det er after som kommer og går. Lett forhøyede leverprøver, ellers ikke utslag i blodprøver som er tatt. ØNH-lege har ikke funnet noen spesifikk årsak, men du er fortsatt under utredning vedrørende dette. 

Nå lurer du på om du kan ha en form for revmatisk sykdom, eller en inflammatorisk årsak til plagene dine. Det er ingen spesifikk diagnose som dukker opp i hodet ut fra hva du forteller. Mange revmatiske diagnoser kan gi mange av plagene du nevner, i større eller mindre grad, men de vil som du sikkert vet som regel slå ut i blodprøver. SLE kan ofte gi munnsår, men vil alltid vises i blodprøver med utslag på antistoffer. Sjøgren er mer karakterisert av tørrhet i slimhinner enn direkte after, og man vil og ha antistoffer. Sjøgren er en relativt vanlig sykdom, men svært sjelden hos unge menn i din alder. 


Så har man de enda mer sjeldne sykdommene, som vaskulitter eller årebetennelser. Her kan blodprøvene være vanskeligere å tolke og ikke alltid peke oss i helt riktig retning. Jeg finner ikke informasjon i det du skriver som tyder i retning vaskulitt, men det er jo noe du kan diskutere med din fastlege. Jeg tenker da spesielt på Bechet - som gir residiverende munnsår (over flere år!) og sår i genitalområdet, pluss en rekke andre symptomer. Som regel vil man få forhøyede inflammasjonsprøver (SR og CRP) under anfall/utbrudd med sår. 


Ellers er det jo slik at det vanligste fortsatt er vanligst. Infeksjoner med virus, feks herpesvirus, er vanligste årsak til munnsår. Noen hudsykdommer kan og gi det,, og ganske ofte finner man ingen spesiell årsak. Biopsi (vevsprøve) av sår og området rundt sår kan ofte være nødvendig og nyttig for å stille en riktig diagnose, men man begynner gjerne med penselprøver mtp virus. 


Håper du kan ta med betraktningene under videre utredning, med ny ØNH-lege og fastlege. Som nevnt så tenker jeg ikke at det er noe veldig spesifik som peker på en revmatisk sykdom per i dag, men disse må selvfølgelig også tas med i betraktning i utredningen. Håper det var til noe nytte!