Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Smerter og hevelse i tå etter klamydiainfeksjon

Spørsmål

For litt over en mnd siden fikk jeg plutselig vondt under nest ytterste tå på den ene foten. Etter ca en uke hovnet tåa opp i hele sin lengde og ble øm. Følelse av å gå på en pute. Deretter opplevde jeg vage smerter i fingre, føler av og til ubehag i både albuer, hofter og knær. Fingerleddet er kun vondt når jeg kniper hånda sammen i en bestemt stilling, er ikke hoven og kan fint bevege leddet uten smerte, kun vondt når jeg kniper sammen i en bestemt stilling. Jeg hadde en infeksjon av klamydia som hadde vært ubehandlet i ca 4 mnd da dette oppsto, som jeg nå har fått behandling for og er kvitt. Men tåa er fortsatt hoven og smerter i fingre og nummenhet i knær kommer og går. Kan dette ha en sammenheng eller høres det ut som begynnende leddgikt? Revmatoid faktor og anti-ccp er begge negativ men jeg har testet positivt for HLA B27. Tok også ultralyd av fingerledd for en uke side og ingenting galt ble funnet.

Mann 34
Svar

Hei,

Og takk for ditt spørsmål. Du har altså fått en heveslse i en tå, som også er smertefull. Etterhvert har du også fått smerter i fingre og noen andre ledd, som ikke er hovne. Smertene kommer og går litt og er ikke konstant til stede, bortsett fra tåen. Du har fått påvist klamydia i forbindelse med dette, og fått behandling for det. 

For det første: generelle smerter i ledd som kommer og går og flytter på seg er vanlig, og sjelden viser det seg å være begynnende leddgikt. Hovne ledd derimot, er mer spesifikt på revmatisk sykdom. 

Klamydia kan utløse noe vi kaller "reaktiv artritt". Dette er ikke "vanlig" leddgikt, og altså ikke en kronisk leddsykdom. Det kan utløses av ulike infeksjoner, men klamydia er en av de mest kjente "synderne". Noen får "bare" leddsmerter, hvor vi legene ikke kan påvise betennelser eller hevelser, mens andre får da artritter med leddhevelser. Man skal behandle infeksjonen, men ofte er det behov for behandling av selve artritten også. I hovne ledd setter vi gjerne kortison direkte i leddet, hvis ultralyd viser at det kan være nyttig. Ofte kan såkalte NSAIDs (som ibux, naproxen, voltaren osv) være effektivt, da gjerne som en kur i fast dosering. Noen ganger trenger man mer effektiv behandling som kortison. Det kan nok hende at personer som er disponert for visse andre revmatiske sykdommer som Bechterew og psoriasisartritt, er mer utsatt for reaktiv artritt enn andre. Dermed kan det hende at du som bærer av HLAB27 genet kan være mer sårbar for dette. Bemerk at de fleste med vevstypen HLAB27 er helt friske og får ikke revmatisk sykdom. 

Jeg tenker altså ut fra det du sier at du kan ha hatt en reaktiv tilstand, og at du fortsatt ikke er helt ferdigbehandlet for dette. Det er vanskelig å vite hva slags behandling du burde få uten å kunne undersøke tåen din, ha tilgang på blodprøveverdier osv, men ta dette opp med fastlegen din. Som sagt - det er vanlig at vi må gi litt mer behandling i en periode enn kun å behandle infeksjonen. Jeg tenker ikke at dette er begynnende leddgikt, men mer sannsynlig en slik reaktiv, forbigående tilstand. 

Håper dette var nyttig, og god bedring!