Smerter i tommelen

Spørsmål

Hei! Jeg har hatt smerter i tommelen på høyre hånd en god stund (rundt 4-5 mnd). Trodde i starten at det kom av for mye tid med strikkepinnene, men selv etter å ha lagt bort strikketøyet i en lengre periode vedvarer smertene. Har gått til behandling hos kiro/fysio grunnet mye spenninger i hele høyre siden (skulder, bekken og hæler), og håpet han kunne fikse tommelen også, men den blir ikke bedre selv om resten av kroppen har blitt det. Smertene sitter i det midterste leddet på tommelen, og i rotleddet. Til tider stråler det nedover håndleddet (langs radialis), men det kjennes mer ut som "kiling" enn at det er smertefullt. Klarer stort sett og bruke hånden som normalt, men leddet kjennes ømt ut. Gjør vondt dersom jeg skriver for hånd. Ingen synlig rødhet eller hevelse. Smertene er like gjennom døgnet. Mest uttalt på høyre hånd, til tider også noe ømt på venstre. Siden tommelen ikke hadde effekt av behandlingen ble jeg sendt til røntgen for å se om det kunne være Artrose eller skade/brudd (jobber i helsevesenet og har ofte tunge forflytninger). Røntgensvaret er som følger: "Ingen arthrose- eller arthrittforandringer, ingen fraktur. Bilateralt sees vesentlig symmetrisk lett ulnarvinkling i MTP-1-leddet". Kiropraktoren hadde litt vanskelig for å tolke dette svaret, men etter litt undersøkelse mistenkte han at det muligens kunne skyldes revmatisk sykdom. Vi har revmatisk sykdom i familien (bestemor og tante på morssiden har leddgikt og fibromyalgi, og det er mistanke om polymyalgi hos min mor). Jeg har ikke hatt skade/brudd i tommelen tidligere. Har ikke forsøkt å lindre tommelen med noen medikamenter eller ortose ennå. Er mye trøtt og sliten for tiden(men det kan like gjerne være pga. full jobb og barn, samt allergi). Til tider influensasymptomer med verk i kroppen når jeg blir sliten. Jeg ønsker svar på hva funnet fra røntgen betyr og om dette problemet med tommelen er noe å gå videre til fastlegen med. Kan det være fare for en revmatisk sykdom?

Kvinne 31

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei,


Og takk for ditt spørsmål. Du har altså smerter i tommelen på høyre hånd. Røntgenbildet har ikke vist leddskade (artrose eller artritt-forandringer), men det er kommentert "lett ulnarvinkling i 1. MTP-ledd". MTP-leddet ligger strengt tatt i foten, så jeg antar det her dreier seg om MCP-leddet som er tommelens grunnledd. Du er nå bekymret for revmatisk sykdom.

Først: dette røntgensvaret er uspesifikt og sier ikke at det er tegn til det. Det sårå til og med spesifikt "ingen artrittforandringer" - så det er bra.

For det andre: det er lege som må undersøke og vurdere deg mtp underliggende revmatisk sykdom. Så du må ta med røntgenbeskrivelsen til fastlegen din for en vurdering der. 


Det er ikke noe i det du sier som gjør at jeg tenker leddgikt som sannsynlig årsak til dette, men generelt ved smerter i et ledd som har stått over så lang tid er det absolutt indikasjon for legeundersøkelse. Og da er leddgikt en av de aktuelle differensialdiagnosene, men det typiske ved denne lidelsen er jo hovne ledd. Noe du ikke har hatt. Likevel, en tur til fastlegen er på sin plass. Fastlegen vil undersøke hendene og ofte ta blodprøver mtp leddgikt, og ut fra dette vurdere om du bør henvises til revmatolog eller annen billeddiagnostikk (Ultralyd eller MR). 


Håper dette var til nytte, og god bedring.  

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Vishal Judge
Ledig nå
Videokonsultasjon koster 350,-