image: Smerter i rygg og bekken

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Smerter i rygg og bekken

Spørsmål

Har hatt smerter nederst i ryggen og ut i bekkenledd i mange år. I tillegg har jeg knasende. kjeve og knær siden jeg var liten.

Det hjelper på ryggen med bevegelse og aktivitet, men det gjør vondt når jeg hviler og jeg sover dårlig. Er også stiv på morgenen. Dette har blitt verre tross div forsøk på øvelser og trening.

Har tatt MR av Lumbosacralcolumna, der resultatet er som følger:

L4/L5: Skivebukning uten rotpåvirkning. Transversal rift intraforaminalt på venstre side i anulus fibrosus. Sideleddsarthrose med høyre overvekt. Ingen spinalstenose. Optimale plassforhold i begge nevroforamen. L5/S1: Fasettleddsarthrose, benmargsødem i leddspaltene og i bløtdelene perifert. Skivebukning uten rotpåvirkning. Rift i anulus fibrosus. Ingen spinalstenose. Ingen forsnevring av nevroformina. R:Benmargsødem og fasettleddsarthrose i nivå L5/S1. Skivebukning uten rotpåvirkning.

Jeg har gått til manullterapeut i flere måneder, før det hos kiropraktor og fysioterpeut. Manuellterapeuten mener jeg bør utredes for evt revmatisk sykdom, blodprøver og MR av bekken osv.

Har noe revmatisme i familien.

Spørsmålet mitt er høres det ut som en utredning er lurt?

Får vondt i. magen av NSAIDS, men når jeg forsøkte vimovo så hjalp det på smertene.

Kvinne 44
Svar

Hei,

Og takk for ditt spørsmål. Du har altså vært plaget med smerter og stivhet i rygg og bekken i flere år, med beskrevet morgenstivhet. I tillegg "knaser" det i knærne. Du går jevnlig til manuellterapeut og har tidligere forsøkt både fysioterapi og kiropraktor. NSAIDs hjelper, men du har noe bivirkninger.

MR av ryggen viser i hovedsak slitasjeforandringer og artrose (ofte kalt slitasjegikt). Det er beskrevet benmargsødem, noe som kan forekomme ved slitasjeforandringer. Dessuten er det skiveutglidninger. Dette er nokså vanlige funn, og funnene kan nok forklare i alle fall mange av dine symptomer.

Det er ikke beskrevet funn i MR-bildene som er typisk ved revmatisk inflammatorisk sykdom. Men, du beskriver delvis det vi kaller "inflammatoriske ryggsmerter" - med morgenstivhet, bevegelseslindring og effekt av NSAIDs. Dette er ting som er typisk til stede ved sykdommer som Bechterew. Imidlertid er det og svært vanlige symptomer ved artrose og slitasje. Dette vet vi jo at forekommer i din rygg. Ut fra symptomene alene er det ofte umulig å skille disse to tilstandene. Ved Bechterew er symptomene stort sett alltid til stede før 30 års alder, det vet jeg ikke om er tilfelle med deg.

Jeg tenker det er naturlig å ta en prat med fastlegen din om dette. Det vil være naturlig å ta noen blodprøver med tanke på betennelse/inflammasjon og mer spesifikke revmaprøver vil fastlegen vurdere - spesielt vevstypen HLAB27 som er en markør for Bechterew.

Det er og interessant å vite om det er arv på psoriasis i familien din. Det kan hende at det er indisert med MR av bekkenet, men det er avhengig av blodprøver og hva fastlegen vurderer rundt symptomene dine. Ut fra samtale med deg og prøvesvar vil fastlege vurdere henvisning til revmatolog.

Uansett hva som er årsaken til smertene dine, om det er slitasje eller om det skulle være betennelse som kan/bør behandles, er trening og bevegelse en hjørnesten i behandlingen. Derfor er det veldig flott at du alt gjør dette, og går til behandling, og det er svært viktig at du fortsetter med det.

Håper dette var til nytte, lykke til og god bedring!

Illustrasjonsfoto øverst: Hendazi Pechan / Shutterstock / NTB