image: Smerter i rygg, arm og hofte - artrose?

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Smerter i rygg, arm og hofte - artrose?

Spørsmål

Har smerter i korsrygg. Spesielt om morgenen. Tar parasept for dette. Kjøpte en ergometersykkel til jul i håp om å komme i bedre form. Det ble verre etter dette. Har også smerter i venstre arm og venstre hofte. Kan dette vere Artrose? Kan dette komme fram ved en blodprøve?

Mann 64
Svar

Hei,

Og takk for ditt spørsmål. Du har altså smerter i ryggen, spesielt om morgenen, samt i noen andre ledd og lurer på om dette kan være artrose. Det kan det absolutt være! Men det kan og være flere andre ting som muskulære smerter, prolaps, tidligere kompresjonsbrudd osv.

Artrose er det vi og kan kalle "slitasjegikt". Jevnt over kan man nok si at alle 64-åringer har en grad av artrose ett eller annet sted, om man bare leter nøye nok. Hvorvidt det er akkurat dette som gir deg symptomene dine eller ei kan jeg selvfølgelig ikke svare på. Artrose vises ikke i blodprøver. Man vil kunne se det på røntgen, ultralyd eller MR.

Smerter i spesielt rygg er svært vanlig, også uten at vi finner mye slitasjeforandringer. Det er en legeoppgave å vurdere om smertene dine er av en karakter som gjør at man bør utrede med for eksempel MR. Siden du tydligvis har strevd en stund med dette, og ditt forsøk på å øke aktivitetsnivået har gjort det verre initialt, syns jeg du skal snakke med legen din om dette.

Den viktigste behandlingen er nesten uansett årsak aktivitet og fysikalsk behandling. Det er ikke uvanlig at ting kan bli litt verre ved oppstart av aktivitet, du bør tydeligvis vente litt med akkurat sykling. Gåturer er supert, hvis man går i skogen og på ulendt terreng er dette enda bedre for kjernemuskulaturen.

Styrketrening er og viktig, og mange vil ha god nytte av veiledning av en fysioterapeut for å komme i gang. I noen tilfeller er det nødvendig for fysioterapeuten å vite mer nøyaktig hva som er årsaken til smerten og det vil da være av hjelp å ha et MR-bilde av ryggen.

Håper dette var til nytte og lykke til!

Illustrasjon øverst: Nicole Rerk / Shutterstock / NTB