Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Smerter i ledd siden barndommen

Spørsmål

Jeg har vært plaget med smerter i ledd nesten hele oppveksten, men nå har det blitt verre. Da spesielt knær og håndledd, men også anklene. Finnes det noe jeg kan gjøre for å minske smertene? Ble sendt en henvisning til spesialist for en stund siden, men de mente plagene ikke var store nok...

Kvinne 20
Svar

Hei,


Og takk for ditt spørsmål. Du har altså vært plaget med smerter i knær, håndledd og ankler helt siden barndommen - og dette har nå forverret seg. Det fremstår ikke som du har fått noen sørlig forklaring på hva plagene dine kan skyldes og heller ingen råd for å avhjelpe det.


Smerter i ledd og muskulatur er svært vanlig i befolkningen, og ofte finner vi ikke noen åpenbar forklaring på plagene til tross for utredning. Når man har hatt plager i mange år, skal man selvfølgelig undersøkes grundig med tanke på bakenforeliggende årsaker. Det er vanlig å gjøre en grundig leddundersøkelse, undersøkelse av triggerpunkter og etterhvert blodprøver med tanke på for eksempel revmatisk sykdom. Noen ganger er billeddiagnostikk, for eksempel med ultralyd eller røntgen, indisert. 


Uten å vite noe som helst om årsaken til plagene dine, er det vanskelig å gi råd om behandling, med unntak av ett veldig viktig og veldig godt råd - som kanskje er det viktigste rådet til pasienter med smerter av alle slag: og det er trening - og generell opprettholdelse av normal fysisk aktivitet. Alle mennesker, både med og uten smerter, bør trene, og pasienter som strever med smerter av ulike årsaker, bør definitivt gjøre det. Treningen trenger ikke alltid være hard, men fysisk aktivitet er av avgjørende betydning. Noen ganger må man kanskje ha veiledning av fysioterapeut i begynnelsen, det kan være nyttig for mange. Fastlegen bør gjøre seg opp en formening om hva årsaken til smertene dine er, og forsøke å veilede litt nærmere vedrørende fysisk aktivitet rundt dette. Du kan i dag kontakte fysioterapeut direkte uten henvisning fra lege, men ofte er det lurt at lege og fysioterapeut har en viss kommunikasjon om plagene. 


Det kan av og til være greit å ha forberedt seg på noen punkter i forkant av legetimer vedrørende smertetilstander - for å gi legen en bedre pekepinn om hva smertene kan skyldes og hvordan veilede deg videre. Jeg anbefaler derfor at du tenker igjennom dette:

-Er du stiv i ledd og kroppen?

-Lindrer bevegelse, eller fører det til forverring?

-Har du sett hovne ledd?

-Er du morgenstiv? Eller er plagene verre på kvelden?


Håper dette var til noe nytte, selv om det kanskje ikke var så konkret i første omgang. Lykke til!