Smerter i ledd og bekymret for bindevevssykdom

Spørsmål

Hei. Jeg har de siste årene hatt mye smerter under begge føtter, i enkelte ytre fingerledd, korsrygg, øverst i ryggen, nakke, skuldre og brystkasse. Periodevis veldig utmattet. Har hatt diskoide utslett i hodebunnen, ansikt (over øynene og under munnen) og på overarmene i tyveårene, og senere på et par fingre. Kun tidvis hevelse i hendene og i ankler og føtter. I perioder er jeg veldig sliten og må hvile på dagtid. Tisser mye og ofte, og må opp om natten. For tida smerter i hoftene om natten, føles muskulært rundt lårhalsen på begge sider. Tørre øyne og munn. Tidvise sår som starter som blemmer på innsiden av gommene og i ganen. Lysømfindtlige øyne, solbriller selv når det er overskyet. Allergi mot Sulfa. Høyt kolesterol, bruker statiner. Nylige blodprøveutslag: Positiv ANA=2,4, Anti ENA positiv: Anti Ds DNA=27, Anti Sm=17, Anti Kardiolipin antistoff=43, shirmers test 0,9 på ene øyet og 0,5 på det andre, sialometri-test 0,9. Spyttkjertel-biopsi viser betennelsestilstand som sjøgrens syndrom, dog ikke nok score til dette. Tidvis stiv brystkasse og følelsen av å ikke få nok oksygen, og videre påvist unormal EKG; beskrevet som trolig nedre hjerteinfarkt/ ledningsforstyrrelse. Spondylartritt er utelukket etter MR av bekken uten funn. Legen mener dette ikke er bindevevssykdom, og har gitt råd om jevnlig trening. Jeg fikk også tips om at det ville bli bedre da jeg ble eldre, da immunforsvaret ble dårligere(...). Selv mener jeg dette minner om SLE. Hva tror du? Hva bør jeg gjøre videre, for helsen er ikke bra. Mvh Bekymret.

Kvinne 43

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei,

Og takk for ditt sprøsmål. Du har altså strevd med leddsmerter en stund, samt fatigue (slitenhet) og tørre slimhinner. For mange år siden hadde du hudutslett som beskrives som diskoide. Blodprøvene har vist positiv ANA og svake utslag på noen andre antistoffer. Dette siste i seg selv er nokså uspesifikket funn. Du har vært utredet, inkludert spyttkjertelbiopsi og MR, uten at du har fått noen spesifikk diagnose. Selv lurer du på om du likevel kan ha SLE. 

Jeg kan og vil selvfølgelig aldri overstyre en diagnose eller fraværet av en diagnose, satt av en lege som har truffet deg, undersøkt deg og sett alle prøvesvarene dine. Det er veldig bra at legen mener du ikke har SLE, for dette er jo en sykdom man ikke ønsker seg. Generelt er trening et godt råd - uansett hva som feiler deg. Kjedelig, men sant: jo sykere man er, jo mer plager man har - jo viktigere er kanskje trening. 

På generelt grunnlag kan jeg si at mange av symptomene du beskriver er svært vanlig i den generelle befolkningen, og nokså sjelden er de forårsaket av revmatisk sykdom - eller spesielt sjelden av bindevevssykdom. Likevel, det er og vanlige symptomer ved ulike revmatiske sykdommer. 

I første omgang syns jeg man skal forsøke å stole på en godt gjennomtenkt diagnose etter grundig utredning. Det fordrer selvfølgelig at du føler at du har blitt tatt på alvor, og at symptomene dine har blitt hørt. En oppsummering med fastlege kan være en god ide. Så er det slik at man av og til ikke faller til ro, og da kan man selvfølgelig be om en second opinion. Det er en god ide at det går en viss tid mellom vurderingene - spesielt når det gjelder slike sykommer vi jobber med. Det kan gå mange år fra første symptom til det er nok funn til å stille en diagnose. Jeg foreslår at du tar opp bekymringene dine med din fastlege og at dere sammen reflekterer litt rundt dette. 


Håper dette var til nytte, og lykke til. 

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-