Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Smerter i korsryggen

Spørsmål

Hei Jeg har hatt problemer med smerter i korsryggen ved ett par tilfeller de siste årene. Før jul fikk jeg det igjen, og nå har jeg hatt det vær dag siden den gangen. I tillegg til ryggsmertene har jeg tidligere hatt vondt i fingrene, her er det snakk om bare noen dager igangen, ett par ganger i året, siste 3 år. Hendene hadde jeg også problemer med fra ca 19.des til 15. januar. Smertene i fingrene var lokalisert i midtleddene på alle fingre, værst på tommelfingerene. Når smertene stod på som værst var det i tillegg vondt inni håndflata. Jeg fikk smerter flere ganger daglig, også når jeg hadde lagt meg for å sove. Jeg tok en blodprøve som viste svært lave vitamin D verdier, har tatt tabletter for dette i en ukes tid og har ikke smerter i fingrene, selv om jeg fremdeles kjenner til det. Kjenner at det ligger latent. I ryggen fikk jeg før jul, på lik linje som tidligere, en form for stivhet i korsryggen. Ikke når jeg våknet. Det inntraff etter en 2 timers kjøretur på morgenkvisten. Jeg har ikke hatt spesielle problemer noen morgener. Smertene kommer etter ett par timers aktivitet, uansett om jeg står, går eller sitter. Jeg har en ordning på jobb som gjør at jeg jobber 2 timer, hviler 1 time, jobber 2 timer, hviler 1 time. Dette har fungert i 2-3 uker. Men nå virker det som at ryggen har blitt værre. De siste dagene har jeg jobbet 2 timer, hvilt i 6 timer. Smertene her varierer mtp lokasjon. Den kan være rundt halebeinet, for så å utvides til setemusklene. Jeg kan få en form for stråling ned begge bein, men det er ikke alltid at strålingen er komplett. Noen ganger kommer strålesmerten i leggen uten at det kjennes gjennom låret.

Mann 31
Svar

Hei,


Og takk for ditt spørsmål. Du er altså en ung mann som har hatt smerter i korsryggen noen ganger, og nå vedvarende siden før jul. Du har også opplevd smerter i fingrene. Du opplever at fastlegen din "kun" utreder mtp Bechterev sykdom, og lurer litt på det. Du har også hatt smerter til fingerledd. 


For det første: korsryggsmerter er svært vanlig i befolkningen, og så godt som alle har det i perioder. Det kan komme og gå litt, hos noen er det meget plagsomt. Korsryggsmerter går under betegnelser som lumbago, akutt lumbago, isjias, isjalgi osv. Altså - ulike betegnelser på korsryggsmerter.


I de fleste tilfeller krever ikke dette noen stor utredning. Det viktigste er å vite at behandlingen nesten uansett årsak - i første omgang er ganske rett frem: fortsett å bevege deg og lev så vanlig som mulig. Trening og fysisk aktivitet anbefales alle, og er førstelinjebehandling hos de som faktisk har revmatiske årsaker til ryggsmerter - som Bechterew. 


Jeg er enig i deg at jeg ikke får noen veldig åpenbar sterk mistanke om at dine plager skyldes revmatisk sykdom, men det kan jeg selvsagt ikke vite uten å ha undersøkt deg. Som regel finner man ingen åpenbar årsak til at korsryggsmerter kommer og går: det kan være muskulære årsaker, det kan skyldes prolapser, slitasje eller ulike ting. Men som regel er det heller ikke noe stort poeng å faktisk finne ut nøyaktig hva årsaken er når man har nokså kortvarig hatt smerter. Av den grunn at det som regel går over og behandlingen stort sett er lik uansett. 


Hvis smertene vedvarer og fortsatt hemmer deg om noen uker til tross for fysisk aktivitet og trening (som jeg anbefaler på det sterkeste at du fokuserer på), er det naturlig at du går tilbake til fastlegen din for videre tiltak. Noen ganger kan veiledning av fysioterapeut være indisert, og noen ganger er det grunn til å gjøre billeddiagnostikk etterhvert. 


Håper dette var til nytte, og god bedring!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-