image: Smerter i fingre og tær og nattesvette

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Smerter i fingre og tær og nattesvette

Spørsmål

Hei. Jeg har i det siste fått hyppige smerter i ledd, hovedsaklig fingre (og tær). Ikke knær. Det pleier å vare 1-3 dager om gangen, og f.eks være i to fingre en dag, og en finger på den andre handa neste dag. Det blir hovent, varmt og vondt og fingrene blir stive og vanskelig å bevege, men hevelsene er ikke spesielt røde.

Smertene er verst på kveld og natt, da kan det også føles litt brennende/stikket. Ibux har moderat effekt. Jeg lurer på hva dette kan være (redd for at det er bakterieinfeksjon i ledd).

I tillegg til dette har jeg over de siste årene, men hyppigere de siste månedene fått kraftig nattesvette over hele kroppen og dyne/pute/madrass er gjerne våt og jeg må skifte. Dette skjer omtrent en gang i uka. Jeg har lest at disse to tinga sammen kan være symptomer på leukemi. Kan du hjelpe meg med noen svar? Vennlig hilsen dame, 35 år.

Kvinne 35
Svar

Hei,

Og takk for ditt spørsmål. Du har altså i det siste vært plaget med hyppige smerter i små ledd (fingre og tær), som fluktuerer ganske raskt og flytter på seg. Du beskriver imidlertid hevelser og stivhet samtidig, noe effekt av ibux.

Jeg kan si deg helt sikkert at dette ikke er bakterieinfeksjon i ledd, det arter seg helt annerledes. En såkalt bakteriell artritt vil være svært smertefull, bli stående i ett ledd og ikke flytte på seg/fluktuere, og etterhvert vil du og bli syk med feber og redusert allmentilstand.

MEN - hovne ledd skal alltid undersøkes av lege! Så neste gang dette skjer skal du søke legehjelp. Dersom legen kan bekrefte at leddene faktisk er hovne, skal man finne årsaken til dette - som kan være former for leddgikt eller annet. Da tar man blodprøver, undersøker kanskje leddene med ultralyd eller annen billeddiagnostikk og henviser videre til riktig instans/spesialist.

Så nevner du nattesvette og redsel for leukemi. Først - leddsmerter er meget vanlig i befolkningen. Av og til skyldes det revmatisk sykdom, men egentlig ganske sjelden. Ekstremt sjelden skyldes leddsmerter faktisk leukemi. Det forekommer som du alt vet, men det er sikkert 100 ting man tenker på før leukemi.

Nattesvette er også meget vanlig hos helt friske folk, og og et såkalt diffust symptom som kan være et symptom på en rekke sykdommer - inkludert alle former for revmatisk sykdom som leddgikt, lupus osv, overgangsalder, øvrige hormonelle svingninger, angst, kreftsykdommer osv. I de tilfellene nattesvette skyldes alvorlig sykdom vil man ganske raskt utivkle andre symptomer på sykdommen, i motsetning til deg som har hatt dette i mange år en gang i blant uten å bli alvorlig syk. Jeg syns derfor ikke du skal sette to så vanlige symptomer i atuomatisk sammenheng og tenke at 1 + 1 blir 1000 (som jo leukemi er!) - men nattesvette skal også vurderes av lege.

Så: hovne ledd skal undersøkes av lege. Nattesvette skal undersøkes av lege. Symptomene kan være helt uten relasjon til hverandre, og om de har relasjon er det legens jobb å ha i bakhodet og tenke på.

Håper dette var til nytte og lykke til!

Illustrasjonsfoto øverst: BlurryMe / Shutterstock / NTB

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-