Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Smerteproblemer i flere år

Spørsmål

Min fastlege har perm, har måtte forholde meg til div vikarleger, jeg blir ikke tatt på alvor (det finnes dessverre ingen ledig fastlege her jeg bor. Fibromyalgi??div smerter i kroppen i mange år men spesielt siste 1.5 året. Flytter seg og varierer fra dag til dag. For å nevne noe skuldre, nakke,knær,hofte, korsrygg,albue,trøtt,slapp,lite energi stort sett men kan variere veldig, jeg har alltid stått på og holdt på, nå orker jeg lite. Trøtt selv etter 6 ,8,12 t like trøtt.angst,nedstemt,fryser,glemsk,ukonsentrert,hodet vil men kroppen orker ikke så mye,bryst smerter. Massør sa til meg virker som det sitter i skjelettet ditt, smerter i kroppen ved lett berøring. Kiropraktor sier og at her må det være noe..han nevner og fibromyalgi. Har hatt betennelse i kroppen, fikk utslag på egg og meieriprodukter. Kutta ut det. Smerter i kroppen vedvarer.. vært hos spes på stoffskifte, fått ny dose. Jeg er sliten og lei av dette, det går så på psyken . Er for tiden sykem pga ryggsmerter . Jeg har oppsøkt kiropraktor og spes på stoffskifte selv, da ingen vikar leger vil høre på meg . Vært hos fysioterapeut, oppsøkte også denne selv. Det var i fjor da hadde jeg spes mye plager i høyre hånd , tatt ultralyd, viste hevelse,veskeansamling , ingen funn på røntgen. Fikk høre av fysioterapeut at jeg har tegn på mobileledd, tommel peker bakover overstrekk i knær og albuer kunne han se det på. Hatt div senebetennelse i håndledd for mange år siden. Akilles problemer i barndommen, virikker bein lett spes i ungdommen. 15-20 år fra tid til annen problemer m isjasnerven spes venstre side, da spes om jeg har sittet lenge i bil. Dette har vært et veldig problem de siste mnd i isjasnerven. Vært utsatt for vold i nære relasjoner, div spark i rompe og rygg, hivd ned trapp flere ganger, kan MR svar ha noe med dette å gjøre ?? Jeg er fortvilet, hva skal jeg gjøre , nå er jeg sykemeldt og selv nå er jeg sliten og utmattet. Gjør litt men har svært liten energi.

Kvinne 45
Svar

Hei, og takk for ditt spørsmål. jeg er lei for at du ikke føler deg tatt på alvor og det er veldig ugreit at du ikke får tak i en fastlege der du bor. Ved slike sammensatte symptomer som du forteller om er det en stor fordel å ha en trygg lege å forholde seg til over tid. 

Du forteller om en rekke symptomer, mest smerteproblemer med forverring sist 1,5 år. Smerter i mange områder av kroppen, sliten, glemsk, osv. Øm ved berøring. Du forteller at du har påvist betennelser i kroppen, uten at du sier hvordan. Forhøyet senkning og CRP? Du har fått beskjed om å kutte ut matvarer, men det har ikke hjulpet på smertene. Dessuten har du stoffskifteproblemer, PTSD og PCOS blant annet. Du beskriver også hypermobile ledd. 

Det er selvfølgelig ikke mulg for meg å si hva du feiler uten å undersøke deg. Du nevner selv diagnsen fibromyalgi, og det er mange av symptomene og plagene dine som kan være vel forenlig med denne diagnosen. Fibromyali kan sammenfalle med andre tilstander, som sekveler etter gjennomgåtte skader, slitasjeforandringer osv. Du nevner ikke mye billeddiagnostikk, bortsett fra at det er påvist en væskeansamling i hånden ved ultralyd. Er dette tatt tak i? Noen ganger skyldes dette betennelser, og kan/bør behandles med kortisoninjeskjoner eller lignende. 

Ellers hører jeg på det du forteller at det er viktig for deg å få noen form for avklaring. Jeg synes derfor du skal be om utredning for feks fibromyalgi. Hvis du ikke finner en trygg nok fastlege som kan gjøre dette (det er en diagnose fastlege kan stille), kan du be om henvisning til revmatolog. 

Det er ikke sikkert at alle plagene dine har en direkte sammenheng. Likevel, kroppen er finurlig slik, og man kan ofte si at "alt henger sammen med alt". Altså, hypermobilitet disponerer til en grad for leddsmerter. PTSD disponerer i aller høyeste grad for muskulære smerter o spenninger. Smerter i seg selv disponerer for mer smerter og kronifisering av smertene osv. Man trenger å få gode forklaringer på smertemekanismer, opprettholdende faktorer, smertesirkler osv for å ha mulighet til å håndtere slike plager på best mulig måte. Derfor skal du søke lege igjen og be om så gode og klare svar og avklaringer som mulig. 

I mellomtiden er det viktig at du fortsestter å bevege deg så mye du kan. Ta vare på helsen din, ikke vær redd for å bruke kroppen. 

Håper dette var til noe nytte, lykke til og god bedring!