Slitasje og smerter i bekken og hofte

Spørsmål

Jeg har fått påvist slitasje i bekken og i hofteslåler på begge sider. Problemet er at jeg har utviklet kronisk betennelse i muskulatur i sete og nedre rygg. Det er i tillegg smertefult å ta på halebeinet. Muskulaturen er knutete og svært smertefult ved massasje. Smerte når jeg sitter og når jeg reise meg opp fra område rundt halebeinet. Det er og har ikke vært brudd eller brist i det. Kommer dette av slitasjen eller er det noe annet? Har du noen gode råd for behandling?

Kvinne 51

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei,


Og takk for ditt spørsmål. Du har altså fått påvist artrose i bekken og hofter. Nå har du utviklet smerter i muskulaturen i setet og rygg som plager deg. Jeg tror det er sannsynlig at dette kan henge sammen med slitasjeforandringene, men dette er umulig å svare sikkert på. Artrose gjør ofte vondt, og gir i seg selv også en slags betennelsesreaksjon i leddet. Smerter, selv om de ikke nødvendigvis er veldig sterke, gjør at man lett endrer måten man går, sitter og ligger, man belaster ledd asymmetrisk og muskulaturen blir stram og vondt. Smerter i for eksempel et kne kan med andre ord ofte balle på seg - gi smerter i rygg og nakke osv, som kanskje kan være en betydelig større plage enn knesmerten i seg selv. 

Dette er fenomener vi betegner som "smertesirkler", eller onde sirkler om du vil. Og de må man søke å bryte. Smertestillende medikamenter bør spille en mindre rolle i dette - da de ofte har dårlig eller utilstrekkelig effekt og av og til kan skape avhengighet. Noen ganger er det likevel grunn til å bruke det, for en periode. For eksempel for å bli såpass lindret at man kan komme til med trening og fysikalsk behandling. Dette er uhyre viktig når det gjelder slike smerter - og du bør antagelig vis få vurdering og veiledning av en flink fysioterapeut. Men all fysisk aktivitet som ikke forverrer smertene er positivt - for eksempel har mange nytte av svømming.

Så skulle vi jo helst fjerne selve årsaken til hvorfor smertene oppstår. Artrose i hofteledd som gir plager bør vurderes av ortoped mtp operasjon og innsetting av hofteprotese. Dette høres voldsomt ut for mange, men har meget god effekt på plagene hos folk som sliter med dette og operasjonen er som regel vellykket. Det er ikke alltid like lett å si om smerter i området faktisk skyldes den påviste slitasjen, så dette er en spesialistoppgave å vurdere.

Jeg vil med andre ord råde deg til å diskutere med din lege om dette er noe som burde vurderes operert. Uansett er fysisk aktivitet et gode (også i forkant av en evt operasjon), og du bør få veiledning i dette.

Håper dette var til nytte, og god bedring!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-