image: Sacroileitt og psoriasis

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Sacroileitt og psoriasis

Spørsmål

Hei. Jeg er en dame på 49 år som har slitt med mye smerter siden jeg var ca 28-29 år. Fysio har henvist meg til MR lumbosacralcolumnamed IS ledd . Her er beskrivelsen fra undersøkelsen:

Utdrag fra IS-ledd (T1 vibe fettsupprimert/ Coronal T1) Fasettledd-degenerasjon i nedre del lumbalcolumna, uregelmessig avgrensning av begge ilisacralledd, utsparinger langs sacrum og iliumsiden av begge leddspalter. Subkortikal sklerosering og fettomdanning. Funn vel forenelig med tidligere sacroilittforandringer. Ingen aktiv inflammasjon.

Jeg har psoriasis, samt er plager med smerter i skuldre, gjentagende tennisalbuer, smerter i sete og strålinger nedover bakside av lår skiftende sider, gjentatte betennelser i senefester hender, 2 siste år kronisk smerter under føtter (kom etter jeg hadde hjernehinnebetennelse og dobbeltsidig lungebetennelse for 2 år siden - virus), har hatt betennelse i både skambein og halebein samt perioder både med virus på balansenerven og krystallsyken.

Har også «poppet opp» flere mindre kuler på underarmene senere tid.

Sliter med stivhet om morgenen og når jeg har sittet stille en stund. Bedre ved bevegelse.

Testet positivt på HLA B27 men andre revmaprøver var negativ. Har en tante og 2 søskenbarn som har leddgikt samt en bror og sønn som har psoriasis. Ellers ingen kjent revmatisme i familien.

Fastlegen mener jeg kan ha psoriasisartitt eller Beckterews og jeg har etter mange år med forskjellige plager fått time til revmatolog.

I og med at rapporten fra MR er "gresk" for meg så setter jeg pris på en "oversettelse" hva betyr dette?

Hva tenker du det kan være ut i fra symptomer/ MR?

Har du noen gode råd til hvordan jeg kan forberede med meg til time hos revmatolog?

Jeg er redd for å bli avvist hos revmatolog og vil derfor være best mulig forberedt til timen. Jeg føler at jeg har kommet til et veiskille hvor det er helt nødvendig for meg å få hjelp for å kunne fortsette i jobb og fungere sammen med familien.

Kvinne 49
Svar

Hei,

Og takk for ditt spørsmål. Du har altså i mange år vært plaget med smerter, som gradvis har blitt mer invalidiserende. Du har psoriasis og er arvelig belastet mtp leddgikt, dessuten har du vevstypen HLAB27. Dette er alle ting som gjør at vi leger fort tenker i banene "inflammatorisk leddsykdom" - eller former for leddgikt, altså med betennelser i ledd.

MR-beskrivelsen sier i prinsipp at det tidligere har vært betennelse i IS-leddene i bekkenet. Det er ikke sett betennelse nå, men det er sekvele/skade etter dette i leddene, som jo kan føre til smerter og stivhet. I tillegg er det noe slitasje i nedre del av ryggen, som ikke nødvendigvis er relatert til det øvrige.

Beskrivelsen er ganske klar og tydelig, så det virker sannsynlig på meg at du altså har hatt betennelse i dette IS-leddet (men jeg regner med at vurderende revmatolog alltid vil granske bilder på eget sykehus og!). Dette betyr sannsynligvis at du har/har hatt psoriasisartritt eller Bechterew, ettersom du også har symptomer på dette, med det vi kaller "inflammatoriske leddsmerter" (morgenstivhet, bevegelseslindring).

Du vil ikke bli «avvist» av revmatologen, det skal vi jo ikke gjøre uansett om det er funn eller ikke. Det som blir utfordringen her, dersom MR-beskrivelsen er korrekt, er hvorvidt du har en leddsykdom som bør behandles med medikamenter i dag eller ei.

Slitasje og skade kan vi hjelpe deg med på mange måter, dels også med medikamenter som NSAIDs - men i hovedsak er behandlingen korrekt trening, fysikalsk behandling osv. Dersom det foreligger aktive betennelser - i rygg, andre ledd eller annet, må vi gå inn med betennelsesdempende medisiner i tillegg til det som er nevnt over. Denne vurderingen kan være vanskelig, og er avhengig av blodprøver, grundige undersøkelser av alle vonde ledd og områder, pasientens eget ønske osv.

Jeg syns egentlig at du allerede har forberedt deg veldig godt til din time med revmatolog via dette brevet. På en kort, konkret og konsis måte har du fått fortalt meg veldig mye nyttig informasjon. Noen ganger kan viktig informasjon drukne litt i pasientens mange plager og symptomer, men du får meget fint frem hvordan du har det og relevante opplysninger kommer med.

Det er viktig at du også får formidlet det siste punktet på et vis - du trenger hjelp til å håndtere dette. Jeg tenker at du skal være forberedt på at ting tar litt tid - kanskje får du en diagnose med en gang, men kanskje vil de regranske bilder og avvente blodprøvesvar først likevel.

Vær og forberedt på å bruke litt tid på avveiningen medisiner vs ikke-medikamentell behandling. Det kan hende man trenger flere MR-bilder også før man vurderer korrekt medisinsk behandling.

Når det gjelder fysikalsk behandling og trening skal du selvfølgelig få hjelp til det, men det er ingen grunn til å vente med å komme i gang med dette i forkant av utredningen hvis du ønsker.

Håper dette var til nytte, og lykke til!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-