Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Ryggsmerter og stivhet i kroppen

Spørsmål

Hei! Jeg har i noen måneder (6-7 mnd) hatt akutte smerter i korsrygg. Det startet på jobb, at jeg fikk skikkelige smerter i korsryggen å måtte sette meg ned/ prøve ikke bevege på meg. Dette gikk over etter ikke mange minuttene,.Deretter har det kommet litt hyppigere. Plutselig kan jeg stå helt stille og smertene kan komme akutt, men det går alltid over i løpet av dagen. Jeg har vært hos fastlegen med dette, men hun mente ikke det var noe vits å sende meg videre for å sjekke prolaps "da dette er langvarige smerter". Jeg har gått i lengere tid med litt av og på smerter. Noen ganger kan de komme akutt, andre ganger kan jeg gå lengere tid uten å få. Jeg er veldig stiv i hele kroppen og leddene mine knekker fryktelig. "Høres ut som at man knuser knekkebrød iblant". Jeg har vært hos noen behandlinger hos akkupunktur og prøvd å gjøre litt øvelser. Nå de siste dagene har jeg merket ryggsmerten litt lenger opp i ryggen og om morgenen er jeg litt "støl/stiv" uten å ha trent spesielt hender og føtter. Har også hatt litt hodepine og følt meg litt svak i kroppen. Jeg er servitør ved siden av studier og går mye på hardt gulv. Hadde foressten en hendelse i dag hvor jeg holdt en gaffel for å spise og fikk smerter i hånden for å holde gaffelen, samtidig litt nå når jeg skriver på tastaturet. Merk: smertene kan komme fra noen ganger om dagen til å ikke ha de på flere uker

Kvinne 27
Svar

Hei,


Og takk for ditt spørsmål. Du har altså i ca et halvt år hatt plager med smerter i korsryggen som kommer akutt. Det går over ila dagen. I tillegg er du generelt stiv i kroppen og smerter i ledd som kommer og går. 


Korsryggsmerter generelt er svært vanlig i befolkningen, dette kommer og går hos nesten "de fleste" an gang i blant, og man finner som regel ikke noen sikker årsak til dette.  Det samme gjelder leddsmerter. Av og til skyldes smertene et prolaps, slitasjeskader og en sjelden gang revmatisk sykdom. 


Generelt er smerter som i perioder er helt borte et "godt tegn" på at dette ikke skyldes revmatisk sykdom. Trekk ved ryggsmerter som skyldes revmatisk sykdom er blant annet daglige smerter, morgenstivhet, og bevegelseslindring. Faretegn ved smerter i andre ledd er hevelser. Knekking i ledd er ikke tegn på sykdom, men er noe noen har mer av og andre mindre av. 


Det er ikke noe i det du skriver som får meg til å tenke revmatisk årsak til plagene dine umiddelbart. Men generelt er det slik at smerter som vedvarer over lengre tid kanskje bør vurderes av lege på nytt. Som regel går disse plagene over ila noen måneder, men hvis ikke kan det hende det skal utredes videre med billeddiagnostikk, blodprøver eller heller håndteres ved hjelp av fysioterapi eller spesifikk trening. 


Uansett hva årsaken til plagene dine er, er trening viktig. Du belaster nok kroppen din en god del, med først kanskje en stillesittende studenttilværelse, før ensformig statisk arbeide som servitør. Det er desto viktigere at du trener! All trening hjelper, men du kan helt sikkert ha nytte av å få instruksjoner av en fysioterapeut. 


Håper dette var til nytte,