Ryggsmerter - slitasje eller annen årsak?

Spørsmål

Hei. Jeg sliter med stivhet og smerter i ryggen om natte og morgen. Våkner med smerter når jeg må snu meg i sengen. Så stiv i ryggen om morgen at jeg sliter med å kle på meg rett etter jeg står opp. Har også smerter i rygg på dagtid, da også med smerter/verk i rumpen, lår og legger. Dette er svært plagsomt og jeg sover dårlig. Har vært på mr for rygg for et år siden da det bar mistanke om prolaps. De fant forværringer i to slitasjer ijeg har i nedre del av rygg. Jeg lurer på om denne slitasjeforandringen kan være tegn på Bekhterev og ikke slitasje? Kan mr feiltolkes da det sees etter andre ting? Jeg har tatt blodprøver og jeg har ikke vevstypen hla-b27. Jeg sliter med ryggsmerter daglig i lange perioder og ønsker å finne ut hva dette kommer av. Slår meg ikke helt til ro med at d er bare slitasje. Må også mevne at i perioder dovner føtter bort, som om jeg har sotte på dem. (Prikking og ubehag). Jeg har hatt prolaps for mange år siden, men smertene jeg har nå er anderledes. Er stiv når jeg har sotte lenge i ro og må liksom gå meg til når jeg røyser meg opp. Min mor og søster har leddgikt, men det fortoner seg amderledes etter d jeg forstår. Har i vinter brukt prednesolon og det virket godt mot smertene. I dag bruker jeg naproxen og patacet mot smertene. Ut fra dette burde jeg slå meg til ro med svaret fra min fsstlege at dette skyldes slitasje? Har hadd ryggplager i mange år.

Kvinne 46

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei,


Og takk for ditt spørsmål. Du har altså vært plaget med ryggsmerter i mange år med betydelig morgenstivhet og nattlige plager. MR har vist noe slitasjeforandringer og du har også tidligere hatt prolaps. Du har forsøkt prednisolon som har hatt god effekt på smertene. 

Generelt kan jeg si at det er vanskelig å skille ryggsmerter som skyldes slitasje/skader/artrose fra ryggsmerter som skyldes inflammatoriske revmatologiske tilstander på bakgrunn av symptomer. Det er ganske vanlig med morgenstivhet og bevegelseslindring i begge pasientgruppene. At du er HLAB27 negativ gjør at det er langt mindre sannsynlig at du har en underliggende Bechterew sykdom. Det er imidlertid andre revmatologiske sykdommer som rammer ryggraden som skal ha annen behandling enn slitasje.

Først må jeg si at ryggsmerter forårsaket av slitasje og prolapser slett ikke er noe "bare". Det kan være svært plagsomt og for noen helt invalidiserende. På samme måte kan inflammatoriske sykdommer også ramme både mildt og svært hardt. 

Å skille disse diagnosene fra hverandre kan være utfordrende, og jeg syns godt du kan diskutere med fastlegen din om det ikke hadde vært fint med vurdering av en spesialist. En revmatolog vil se på betennelsesmarkørene dine, øvrige ledd i kroppen, og vurdere om det er indikasjon for en annen type MR enn den du sannsynligvis har tatt - nemlig MR av IS-leddene i bekkenet - basert på risikofaktorer og funn. En fysikalsk medisiner har spesialkunnskap om ryggsmerter tilkommet av skader eller slitasje og kan gjøre gode tiltak og nøyaktig diagnostikk. Spesielisthelsetjenesten kan også være nyttig for å søke til rehabiliteringsopphold, som kan være nyttig for mange. MR-bilder kan selvfølgelig feiltolkes, de som alt annet. Et vanlig problem er at man tror man har sett på alt som kan gå galt i en rygg, men så har man da ikke sett på feks IS-leddene. 


Uavhengig av hva som er årsaken til ryggplagene dine er det viktigste du kan gjøre for deg selv å holde deg aktiv og trene. Gjerne med en fysioterapeut, men all aktivitet er et gode. 


Håper dette var til nytte, lykke til!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Alf Kristoffer Ødegaard ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Alf Kristoffer Ødegaard ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Vishal Judge
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-