Ryggproblemer, utslett og smerter i fingrene

Spørsmål

Hei, jeg er en kvinne på snart 45, som helt siden tidlig 20-årene har slitt med ryggproblemer .Tre bekkenløsninger i alderen 25-30 år. Har slitt med invalidiserende korsrygg/bekkensmerter siden Mars 2018. Påvist osteosis condensas ilii på MR sommer 2018. De siste mnd har jeg fått perioder med tørre eksemflekker under armer/bryst og albuer. De siste 3-4 uker har jeg hatt vondt i fingerleddene, spesielt morgen/kveld. DFingrene stivner også i ulike posisjoner, feks om jeg skal åpne hermetikkbokser, hvor jeg på en måte må «løsne» fingeren. Vanskelig å skrive på tastatur. Skal få ny MR til sommeren for å utelukke revmatisk sykdom. Blodprøver negative. Lavt stoffskifte. Familiær hyperkolestrolemi. Kan dette være revmatisk sykdom selv om blodprøvene er negative? Hva annet kan det evt være? Fingrene ser normale ut, men er litt hoven og varm rundt innerste leddene om morgen/kveld men ikke utover dagen, selv om fingrene er litt stive.

Kvinne 44

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei,

Og takk for ditt spørsmål. Du har altså hatt ryggproblemer i mange år, med bekkenplager i forbindelse med graviditet i tillegg. MR har vist osteitis condensans, men da ingen betennelsesforandringer. Nå har du vondt og stivhet i fingerledd, som kan stivne i ulike posisjoner. Det er planlagt en ny MR til sommeren, blodprøver har vært normale. Du spør om dette likevel kan skyldes revmatisk sykdom.


Det er vanskelig å si uten å undersøke deg, men ofte ikke så vanskelig når man har undersøkt deg! Jeg tenker at symptomene dine er ganske godt forenlig med artrose (som vi tidligere kalte slitasjegikt). Men tilstander som psoriasisartritt kan være en aktuell differensialdiagnose. Det kan sånn sett være greit at du viser fastlegen din utslettene og hører om dette kan ligne psoriasis. Og evt diskutere om dere skal ta vanlige røntgenbilder av fingrene, eller om henvisning til revmatolog er aktuelt. Dersom du får et vedvarende hovent ledd (eller flere) bør dette alltid undersøkes av lege. 


Uansett er fysisk aktivitet og trening svært viktig ved slike plager - om det skyldes artrose, noen form for leddgikt eller noe helt annet. Så det anbefales at du fokuserer på bevegelse så godt du kan mens du venter på eventuell videre utredning.


Håper dette var til noe nytte, god bedring!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Alf Kristoffer Ødegaard ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Pris fra 259,-