image: Revmatiske sykdommer: Varmebehandling og kroppstemperatur ved trening

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Revmatiske sykdommer: Varmebehandling og kroppstemperatur ved trening

Spørsmål

Det er jo slik at personer med ulike revmatiske sykdommer har god nytte og effekt av varmebehandling. Det kan være varme bad, varme pakninger, badstue og ikke minst opphold i varmt klima. Disse behandlingene består av varme tilført kroppen utenfra.

En helt annen varmebehandling er den varmen vi får i kroppen ved fysisk trening og denne varmen oppstår inne i kroppen og brer seg utover.

Jeg har nok inntrykk av at sistnevnte varmebehandling går litt «under radaren» både hos behandlende personell og hos oss som har revmatiske sykdommer. Og mitt spørsmål er som følger: Hvor mye stiger kroppstemperaturen ved 1 times trening ved f.eks 75-80% av makspuls?

Mann 71
Svar

Hei,

Og takk for spennende spørsmål!

Som du sier opplever veldig mange revmatikere bedring i formen ved varme. Det gjelder både de som har aktiv betennelsessykdom, som leddgikt, og de som har mer kroniske ikke-betennelsesdrevne plager som artrose og fibromyalgi, samt velbehandlede revmatikere. De forteller gjerne at de er i bedre form i sommerhalvåret, har effekt av en varm dusj spesielt på morgenen, og opplever lindring av badstue og annet. Og ikke minst er det mange som har god nytte av behandlingsreiser til varmere strøk.

Bedringen ved behandlingsreiser kan selvfølgelig ikke tilskrives varmen alene - disse turene innebærer svært mye trening i ulike former, opplæring, avspenning osv. Det har også vært diskutert om det i det hele tatt egentlig er indikasjon for å fortsette med behandlingsreiser til varmere strøk, all den tid den medisinske behandlingen nå er så god at de færreste revmatikere går rundt med høy grad av betennelse - om man da rett og slett heller kunne hold behandlingsreiser på en fjellresort i Norge feks. Men - enn så lenge er det mange som fortsatt rapporterer om veldig god effekt av disse reisene og øvrig varmebehandling.

Så tar du opp trening, interessant nok. Jeg har faktisk ikke selv tenkt på effekten av trening som en delvis effekt av varme. Så du har nok rett i at denne eventuelle effekten går litt under radaren som du sier. Vi vet per i dag ganske mye om at trening hjelper for mange av plagene hos revmatikere, og en del mindre om hvorfor det hjelper. Men det foreligger teorier og mulige forklaringsmekanismer.

Den åpenbare forklaringen på hvorfor trening hjelper er at man med sterk muskulatur og økt bevegelse kan opprettholde leddenes og kroppens funksjon bedre, forbedre fleksibiliteten og rett og slett avlaste leddene noe. Forskning viser at kondisjonstrening spesielt påvirker immunforsvaret direkte. Hard trening fremkaller faktisk en viss inflammasjon eller betennelse - men om treningen er regelmessig og med trilstrekkelige hvileperioder vil effekten vendes om inflammasjonen senkes. Høy-intensitiv trening i 3 måneder hos pasienter med Bechterew lindrer ikke bare symptomer, men også grad av betennelse. Man kan og tenke seg at økt blodgjennomstrømming kan være bra for reparasjon av ødelagt vev, feks brusk, samt fjerning av avfallsstoffer som kan gi ytterligere betennelse.

Effekten av varme på revmatisk sykdom er i grunnen ikke godt dokumentert. Alle typene varmebehandling vi har snakket om øker jo ikke i særlig grad kjernetemperaturen, for kroppen vår er svært god på å opprettholde denne. Den største effekten på kjernetemperaturen får du faktisk med trening - i motsetning til ved badstue og varmt klima hvor kjernetemperaturen er stabil (med mindre du har feber såklart!). Hvor mye temperaturen stiger etter en hard treningsøkt varierer voldsomt ut fra intensitet, temperatur og luftfuktighet i miljøet og ikke minst individuelt. Nøyaktig temperaturstigning ved ditt eksempel må du nesten spørre en idrettsfysiolog om - men en studie jeg fant under nokså normale forhold (romtemperatur) viste at i snitt økte kroppstemperaturen med 0,6-1 grad celsius etter 30 minutters trening på 65-75% av VO2 kapasitet. Temperaturen stiger raskt initialt, men når så et terskelnivå og med mindre det er veldig varmt og fuktig vil ikke temperaturen stige særlig mye mer. Temperaturen har regulert seg tilbake til normal ganske raskt etter avsluttet trening, ca 20 min.

Jeg kan ikke finne noe fornuftig forskning på selve effekten av varmen på revmatisk sykdom ved trening. Jeg syns det er en interessant tanke - men foreløpig kan jeg ikke se at varme i seg selv gjør noe med sykdomsaktivitet og grad av betennelse, men først og fremst hjelper på symptomenee (som jo typisk er det viktigste for pasienten såklart). De store effektene av trening skyldes nok i hovedsak andre effekter, i alle fall etter ut fra hva vi vet per i dag.

Illustrasjonsfoto øverst: goodluz / Shutterstock / NTB

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-