Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Psoriasisartropati og mye plager

Spørsmål

Jeg har psoriasis og medfølgende leddproblemer. Jeg har ikke fått noe diagnose på psoriasis artritt ,men artropati. Har ikke hatt noe hevelse i ledd. Men jeg føler meg ikke bra veldig ofte, er mye sliten og utmattet. Har også forhøyet CRP ofte. Er dette normalt ved psoriasis? Eller kan dette være psoriasis artritt uten hevelse? Hvordan har andre med psoriasis det? Har ofte kløe i øynene. Tåler ikke stress og store anstrengelser for da blir jeg utmattet.

Kvinne 41
Svar

Hei,

Og takk for ditt spørsmål. Du har altså psoriasis samt en del andre plager med slitenhet og utmattelse. Du har og leddplager og har fått diagnosen psoriasisartropati. I perioder har du forhøyet CRP.

Som du vet er det en liten andel av pasienter med psoriasis som får såkalt psoriasisartritt. Dette innebærer leddbetennelser, som er karakterisert av hevelse. I tillegg er det en god del pasienter med psoriasis som har ledsagende artropati - dette er leddsmerter hvor vi (legene) ikke kan påvise leddbetennelse. Det kan være vanskelig å skille disse to, og jeg antar du har vært utredet av revmatolog mtp dette.

Slitenhet og utmattelse er et meget generelt symptom, og kan skyldes så og si "hva som helst". Alt fra aktiv hud-psoriasis (som og kan gi høy CRP forsåvidt), til livet generelt, via alle typer leddgikt, infeksjoner, vitamin- og mineralmangler, mangel på fysisk aktivitet, ja i det hele tatt. Sånn sett er det vanlig at pasienter med psoriasis er slitne og utmattet - ettersom dette er et så vanlig symptom i den generelle befolkningen. Uten at det nødvendigvis er psoriasisen i seg selv om gjør en utmattet (men det kan den selvfølgelig og - sånn for å komplisere det hele!). 

Det jeg kan si generelt om psoriasisartritt er at pasientene som regel da har et eller flere hovne ledd - men noen ganger må man lete nærmere med ultralyd eller MR for å påvise dette. Det er en revmatologs oppgave å vurdere om man skal gjøre slik billeddiagnostikk. Hvis man har vedvarende høye inflammasjonsparametre (SR eller senkning, og CRP), kan det tyde på at det er noe mer underliggende og man fortsetter kanskje letingen. Men en svingende CRP kan jo like godt tyde på infeksjoner, eller økt aktivitet i huden. Det er ikke lett å si uten å vite når og hvordan den svinger. 

Symptomene på psoriasisartritt og psoriasisartropati kan være ganske så like. Det viktige å huske på er at artropati ikke vil gi leddskader eller øvrige følgeskader som hvis man går med en underbehandlet artrittsykdom - heldigvis. Artropatier skal således ikke behandles med immundempende medisiner. Men mye palger kan man likevel ha. Det er av svært stor viktighet at du holder deg fysisk aktiv og trener både styrke og kondisjon, helst intervalltrening. Dette helt uavhengig av om du lider av artropati eller artritt - da det beskytter leddene, kan minske smerter og faktisk også redusere sykdomsaktivitet. 

Ut fra hva du sier er det ikke mulig for meg å si om du er godt nok utredet for det ene eller det andre, men det må være en fin ting å diskutere med fastlege. Dersom du ikke har vært hos revmatolog ville jeg vel anbefale en henvisning til det, men det høres ut som du har vært vurdert. Uansett vil det være nyttig for deg å gå igjennom det som er gjort av utredning. For eksempel - utmattetheten trenger jo ikke ha noe som helst med leddsmertene å gjøre i det hele tatt - er det tatt helt generelle prøver mtp dette? Hva kan gjøres for å hjelpe deg med energiøkonomisering osv? Hva er forsøkt av fysikalsk behandling med trening og fysioterapi, har smertestillende noe effekt osv. 

Håper dette var til noe nytte, og god bedring!