Post streptokokkartritt

Spørsmål

Hei! Kvinne, 38 år. For en måneds tid siden fikk jeg en streptokokk infeksjon som utartet seg litt annerledes enn de (mange) jeg har hatt tidligere. Sykdomsforløpet begynte med milde halssmerter og noe feber en uke før det brøt ut skikkelig. Den natten det brøt ut opplevde jeg bl.a synsforstyrrelser (synet hang etter hvis jeg snudde hodet), samt ekstrem leddstivhet. Våknet av at jeg klarte ikke å bevege meg, dette gjaldt absolutt alle ledd. Ekstrem stivhet. Brukte to timer på å mykne kroppen nok til at jeg kom meg ut av sengen og fikk dratt til lege. Crp var over 200. Fikk utskrevet apocilin. Stivheten vedvarte den påfølgende uken i like stor grad, mest uttalt om natten når jeg sov, og myknet utover dagen men ikke helt, satt jeg for lenge stivnet jeg fullstendig raskt. Om natten var stivheten så ekstrem at jeg klarte ikke å bevege meg, hendene dovnet bort. Leddene hovnet opp til dobbel størrelse, ble røde, varme.. og jeg fikk utslett over deler av kroppen, tungen så også mye rødere ut enn normalt. Først etter en uke begynte stivheten sakte men sikkert å avta. Leddstivheten må ha vart ca 2 uker sammenlagt. Helt fin i dag. Jeg synes hele dette sykdomsforløpet var pussig, og har enda ikke fått noe klart svar på hva som egentlig skjedde. Dette kan umulig ha vært normalt? Har ikke gikt til vanlig, ikke tendens en gang. Hatt mange streptokokkinfeksjoner, men aldri sånn som dette. Hva kan ha skjedd? Synes det var ekstra rart at det omfattet alle ledd (nakke, knær ble spesielt angrepet, tær, fingre, albu, skulder etc). På forhånd takk

Kvinne 38

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei,

Og takk for ditt spørsmål. Det høres ut som du har hatt det vi kaller en post streptokokk artritt - eller en form for reaktiv artritt - eller i alle fall en reaktiv immunologisk reaksjon. Artritt betyr leddbetennelse, noe du kan ha hatt, men det er en lege som må stille denne diagnosen. 

Leddbetennelser og lignende manifestasjoner skyldes i hovedsak en form for overreaktivitet i immunforsvaret. Ved f.eks leddgikt angriper immunforsvarets celler leddhinnen rundt noen av kroppens ledd. Uten at du har noen form for leddgikt, kan en slik "overreaksjon" av immunforsvaret skje, for eksempel utløst av ulike virus. Eller mer spesifikt, som i ditt tilfelle av streptokokker - som vi da kaller spesifikt "post streptokokk artritt".

Det typiske sykdomsbildet når dette skjer, er at man får en plagsom, men relativt uskyldig halsbetennelse. For å gi diagnosen skal i prinsippet streptokokker gruppe A være påvist (med strep-test eller antistoffer). 1 til max 2 uker etter debut føler man seg dårligere igjen, får stivhet, spesielt morgenstivhet, leddsmerter og ett eller flere hovne ledd, gjerne symmetrisk i bena. Man kan være betydelig stiv også generelt i kroppen, inkludert nakke/rygg, uten at det her påvises leddbetennelser. Tilstanden er som regel selvbegrensende, man skal behandles med penicillin mot streptokokkene, ellers bruker vi såkalte NSAIDs som ibux/voltaren og lignende, og noen ganger prendisolon (kortison). Utslettet og den røde tungen ("bringebærtunge") er nok også relatert til streptokokkene. 

Som sagt - tilstanden går oftest over av seg selv, men det er mye vi kan gjøre for å lindre, så ikke gå med slike symptomer uten å søke legehjelp. En sjelden komplikasjon er også hjerteaffeksjon, så jeg ber deg oppsøke fastlegen din for kontroll av hjertet - om det er bilyder osv. Hvis du fortsatt har symptomer eller hovne ledd, kan fastlegen også hjelpe deg med dette.


Håper dette var til nytte - og god bedring!