Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Polyartrose og psoriasis

Spørsmål

Kvinne 55, har psoriasis og diabetes type 2. Jeg har de siste årene vært tiltagende dårlig med leddsmerter, nedsatt allmenntilstand, lite energi (utslitt) og hyppige perioder hvor jeg er subfebril/lett febril.

Jeg har leddforandringer fingrenes ytterledd, tommel begge ledd, ytterste ledd tær og grunnledd stortå. Synovitt i lumbal regionen og MR av ryggsøylen viser kraftig artrose lumbal og rundt toras regionen.

Leddsmertene kan flytte seg fra ledd til ledd, de siste månedene har venstre kne vært spesielt ille med smerter i legg og noen ganger ankel og også stråling oppover(hele benet også til lyske). Veldig stram følelse bak kneet (tøyer jevnlig).

Disse plagene startet akutt i forbindelse med trening og har nå vart i 7 mnd. Svært vondt på innsiden av kne og problemer med nattesøvn. Også smerter i rygg og hofter samt betennelse i skulder.

Kneet er noe hovent og til tider varmt, Ikke rødt. Kan være mindre smerter når jeg holder meg i ro, men så snart jeg går en tur på mer enn noen minutter begynner smertene igjen. Plages også mye med uro i benene og opplever at det kommer fra rygg.

Temperaturen svinger og jeg har minst 14 dager hver mnd. med temperatur rundt 38 grader (morgen og kveld) Normaltemp. morgen er ca. 36,8 grader. Kan ligge litt høyt i temp., men dersom jeg rører meg (lett husarbeid) blir jeg utslitt og tempen stiger.

Jeg er ferdig med overgangsalder.

Overskudd og hverdagsliv er sterkt preget. Jeg blir fort sliten og fra å være aktiv og alltid i gang, må jeg legge med ned etter 15 minutter. Må legge meg 5-6 ganger om dagen. Sover mye og greier nesten ikke holde meg våken om kveldene.

Legen min foreslår polyartrose, men jeg sliter med å se allmenntilstand og økt temperatur i denne diagnosen og tror virkelig at det er noe annet som feiler meg. Jeg føler at min fastlege ikke er like interessert som meg i å finne årsaken til plagene. Jeg trenger hjelp for å vite hva jeg skal gjøre for å få klarhet i hva som faktisk feiler meg og hva jeg kan gjøre videre....

Takk for svar.

Kvinne 55
Svar

Hei og takk for ditt spørsmål.

Du har altså fra før diabetes og psoriasis, og har vært plaget med leddsmerter i noen år. Det er påvist leddforandringer og noe synovitt i ryggsøylen. I tillegg har du redusert allemntilstand og lavgradig feber.

Feber er uvanlig ved leddgiktssykdommer, og trenger ikke ha noe med resten av plagene dine å gjøre. Men man kan se lavgradig feber i perioder hos generelt syke personer, litt uavhengig av årsak.

Det er åpenbart at det foreligger slitasjeforandringer (artrose) hos deg. Dette er jo slikt man finner hos så og si alle i din alder, i større eller mindre grad. Og noen har ingen plager av det, andre mye. De som er hardest rammet får også sekunadære betennelsesforandringer - altså at slitasjen i seg selv gir betennelse i ommliggende vev. Noen få artrosepasienter blir derfor av og til behandlet med injeksjoner og til og med kortison. Det foregår også studier på annen immundempende behandling ved artrose.

Det viktige poenget hos deg er at du også har psoriasis. Psoriasisartritt kan være svært vanskelig å skille fra artrose-artritt og symptomene på de to tilstandene kan være helt identiske. Psoriasisartritt skal behandles annerledes, med immundempende medisiner.

Jeg syns med andre ord at det er god grunn til å be om utredning hos revmatolog. Selv om man nå skulle lande på at de fleste plagene dine faktisk skyldes polyartrose, så skal også dette håndteres med informasjon, fysioterapi, kursing og da også i noen uttalte tilfeller medisinsk behandling.

Håper dette var til nytte, god bedring og lykke til!