Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Plutselig oppståtte smerter i armer og bein. Polymyalgia revmatika? Annen revmatisk sykdom?

Spørsmål

Hei! 32 år, kvinne.(som føler seg som en eldre dame i kroppen). Skrev til dere tidligere ang.akutte smerter i kropp. Legger ved link. https://www.lommelegen.no/legesvar/32-arig-kvinne-vaknet-med-smerter-og-stolhet-i-armer-og-bein-polymyalgia-revmatika/71215302 Smertene i armene og beina kom over natta, bare helt ut av det blå.Som om jeg hadde hatt den treningsøkta! Var til lege og hun mente det kunne være betennelse i leggbeinet?Hadde to kuler på ene foten som hun kjente, og hun kjente at jeg hadde vann i ene kneet også. Begge knærne er like ille nå, de lager klikkelyd og er ubeskrivelig vonde! Smertene sitter i knærne, men går også opp i låret/baken og ned i leggene.Jeg har store problemer med å sette meg på huk/kne/gå i trapper o.l.klarer ikke springe/bære tungt da det blir belastning på knærne. Det går snart på psyken min også for jeg har gått slik i snart to mnd. Jeg fikk Vimovo tabletter, men føler ikke de har funket.Har prøvd Voltarol også og de var bedre en periode, men nå synes jeg ingenting virker mot smertene.Jeg har vondt hele døgnet! Smertene i armene er nesten helt borte(like mystisk som da det kom), men ikke føttene..... Jeg jobber 100% og føler det nesten er bedre å være i bevegelse på jobb enn å sitte.(fremdeles vondt, men bedre). Hva i alle dager kan dette være?Legger ved bilde av blodprøvene.Legen mente de så ok ut.(du får prøve å zoome om bildet er utydelig). Jeg har i tillegg vært plaget med neglesopp på stortærne (i flere år etter noe tungt falt over føttene mine), kan det ha blitt infeksjon der som har spredd seg? Jeg bare tenker siden det kom så plutselig alt. Jeg er vant til å ha smerter(plagdes med arm/brystsmerter/hjerteflimmer i mange år), men nå er jeg fryktelig sliten av dette. Vær så snill å gi meg tips til hva jeg kan gjøre?Jeg vil ha kroppen min tilbake, jeg vil leke med barna mine uten at tårene renner pga smerte. Blir så takknemmelig for svar.

Kvinne 32
Svar

Hei igjen.


Jeg har sett på blodprøvesvarene dine, og der er ingen unormale ting der, og ingen forklaring på plagene dine. Men der står ikke noe svar på senkningen, som er en avgjørende prøve for å fastslå om dette kan være polymyalgia revmatika, slik jeg skrev om sist for deg. Det synes jeg fremdeles er helt avgjørende å få klarlagt om du har eller ei, og da må man ta senkningen, som vi være svært høy om man har denne sykdommen. Sykdommen kan ikke avkreftes med de prøvene som er vist på blodprøvearket du har vedlagt. Så hør med legen din om senkningen er tatt, og hvis ikke må du naturligvis ta den.

Hvis det ikke er polymyalgia revmatika, så ville jeg tatt nye blodprøver på deg, om jeg var legen din, for å se om du kan ha noen akutt oppstått annen revmatisk sykdom. Det har du ikke tatt hittil, ser jeg på blodprøvearket. Det er spesielt revmatiske sykdommer som Revmatoid artritt m.fl. som jeg tenker på. De kan noen ganger oppstå ganske plutselig, slik som i ditt tilfelle. 

Det at noe oppstår så plutselig og over natten, slik du beskriver, øker min mistanke om slike sykdommer og ikke tilfeldige muskulære plager m.v., som gjerne kommer mer gradvis, eller hvor man vet hva utløsende årsak er, f.eks. overdrevent eller statisk muskelbruk osv. Betennelse i leggbeinet, slik legen din nevnte, (beinhinnebetennelse) kommer vanligvis etter langvarig løping m.v., og det vil kun gi lokalt vondt på et området på skinnbeinet, og ikke alle de andre plagene du beskriver, så det er ihvertfall ikke hele årsaken her.


Din neglesopp kan ikke "spre seg", slik du er inne på, så det har garantert ikke noe med dine smerter å gjøre.


Hvis ikke nye blodprøver (senkning, "revmatismeprøver") gir svar på hva årsaken er til plagene dine, bør du til fornyet legeundersøkelse, for jeg mistenker at det finnes en årsak til dette.


Håper at du kan finne ut av dette ved hjelp av disse rådene. Lykke til og god bedring.