Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Periodevis sykdomsfølelse og smerter

Spørsmål

Hei! Bruker disse medisiner: Levaksin 75 Mikrogram, Pantoprazol Krka 40mg, Finasterid Actavis 5mg og Neurontin 300mg Har perioder der det kjennest som heile kroppen verke. Det største problemet nå...periodevis skuldrene blir tunge..stivhet i nakken..press bak øynene..svimmel og ustø. Det er ikke akkurat ubehaget som er det største problemet men at når jeg har det slik føler jeg meg syk.Går på treningsenter 2 ganger i uka..fysiotrepauten min mener at det kan være revmatiske ting i bilde. 2 av fastlegene jeg har hatt har henvist meg til Revmatismesykehuset, dette er blitt avist begge gangene. Har i over 45 år hatt mye verk i nakken på venstre side. Den verken er noe bedre etter behandling noen gangeg hos manuellterapaut. Nå er det stivheten i nakken og det jeg kjenner i skuldrene som er slitsomt. Det kan svinge veldig. Er på terningsenter om morningen, øvelsene går greit og jeg føler meg bra, senere på dagen kan dette ubehaget med stivheten i nakken og ubehaget med skuldrene komme. Og da føler jeg meg syk. Det kommer og går. Det har blitt oftere og oftere siste tiden. Har det ofte bedre når det er fint og stabilt vær. 4 Spørsmål? 1. Kan det være noe revmatisk inne i bilde? 2. Hva kan gjøres for å finne ut av problemet? 3. Er det noe jeg kan gjøre? 4. Kan alt sammen være aldersbetinget?

Mann 85
Svar

Hei,

Og takk for ditt spørsmål. Du har altså vært plaget med periodevis sykdomsfølelse og verk i kroppen, med forverring i det siste. Du trener regelmessig, også med fysioterapeut og manuellterapeut, og virker ellers å være relativt frisk og sprek. Men spesielt denne sykdomsfølelsen er altså plagsom, sammen med nakke- og skuldersmerter.

Du har tidligere fått avslag på henvisninger til revmatolog. Slike avslag er som regel godt begrunnet og til å stole på er min erfaring. Det vil med andre ord si at revmatologen som har vurdert henvisningen føler seg ganske sikker på at du ikke lider av noen revmatisk inflammatorisk sykdom. 

Ved symptombildet ditt er det imidlertid en tilstand vi alltid må utelukke i din alder, og det er PMR - eller polymyalgia revmatika. Dette er en betennelsestilstand som gir smerter og betydelig stivhet (morgenstivhet) i spesielt skulder- og hofteparti. Ofte og involvert nakke, overarm og lår. Tilstanden er kjennetegnet av forhøyede betennelsesmarkører (SR og CRP), og er sånn sett oftest lett å utelukke. Men det er naturlig at du tar en ny tur til fastlegen din ved nye episoder for vurdering av denne tilstanden. 

Ellers må jeg få si at smerter i nakke/skuldre er særdeles vanlig i den generelle befolkningen, og skyldes sjelden revmatisk inflammatorisk sykdom. Områdene er utsatt for slitasjeforandringer og artrose, og i din alder vil de aller aller fleste ha påvisbare slitasjeforandringer i de nevnte områdene. Dette gjør ofte vondt i perioder, men grad av slitasje er ikke alltid fullt relatert til grad av smerte. Det viktigste du kan gjøre for å hindre forverring er det du alt gjør - holde deg fysisk aktiv og trene regelmessig. Noen ganger kan man få slimposebetennelser e.l som kan behandles ved akutt forverring. 

Dette er tilstander som i de fleste tilfeller håndteres godt i primærhelsetjenesten av fastlegene. Så jeg foreslår som sagt en ny tur til fastlegen for måling av betennelsesmarkører ved en ny slik forverring, og gjerne en prat om hva fastlegen tenker er sannsynlig årsak til plagene. 

Håper dette var til nytte, og god bedring!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-